Reggae v krvi nezaprú. Na Uprising mieria synovia slávnych otcov

Gény nedokážu garantovať všetko a fakt, že má niekto talentovaných rodičov, ešte neznamená, že naňho automaticky prechádza aj ich nadanie.

09.06.2018 16:00
debata

O to viac dokážu potešiť hudobníci, ktorých rodinné zázemie ovplyvnilo natoľko, že si umenie predošlej generácie nielen osvojili, no posunuli ho na ďalšiu úroveň. Reggae v krvi nezaprú ani dva najnovšie prírastky 11. ročníka festivalu Uprising. Bratislavské Zlaté piesky v dňoch od 24. do 25. augusta navštívia Julian Marley a Andrew Tosh.

Najnovším prírastkom festivalu Uprising je... Foto: Uprising
Andrew Tosh Najnovším prírastkom festivalu Uprising je reggae hudobník Andrew Tosh.

"Chceme Marleyho!“ znie už takmer každý rok požiadavka fanúšikov na organizátorov najväčšieho slovenského reggae festivalu. Aj keď sa asi najviac skloňovala počas minuloročných osláv desiatych narodenín Uprisingu, revanš v podobe koncertu skupiny The Wailers, v ktorej Bob Marley odštartoval svoju kariéru, musela večným "hundrošom“ zalepiť ústa. Opakovanú výzvu však festival vypočul práve tento rok.

Spevák, producent, textár a aktivista Julian Marley možno nie je prvé meno, na ktoré človek v súvislosti so šírením odkazu a hudby jeho slávneho otca pomyslí. Ak je však reč o synoch, ktorí po ňom zdedili talent, spoločne so svojimi bratmi Ziggym (ktorý sa predstaví aj na tohtoročnej Pohode), Damianom, Stephenom či Ky-manim rozhodne nemôže na zozname chýbať. S dvoma z nich – Stephenom a Damianom – dokonca úzko spolupracuje aj v rámci hudobného projektu Ghetto Youths International.

Najnovším prírastkom festivalu Uprising je... Foto: Uprising
Julian Marley Najnovším prírastkom festivalu Uprising je reggae hudobník Julian Marley.

Mal Bob Marley na svoje deti naozaj taký silný vplyv, že mnohé z nich nakoniec podľahli reggae? "Boli sme všetci veľmi mladí, keď zomrel, no ako sme rástli, postupne sme začali objavovať to, čo náš otec dokázal. Je to zrejme v krvi, možno je to dedičné. Inšpiroval nás otcov obrovský talent, ktorý z neho vytvoril reggae hviezdu svetového formátu. To je dôvod, prečo sa venujeme hudbe,“ prezradil pred štyrmi rokmi Julien v rozhovore pre Tuck Magazine. Podľa jeho slov sa on ani jeho súrodenci nikdy nesťažovali na tlak, ktorý im toto dedičstvo prinieslo, práve naopak, cítia za neho obrovskú vďaku.

S Bobom Marleym je spojený aj ďalší hosť festivalu Andrew Tosh, aj keď tentoraz nie pokrvne. Bol to práve jeho otec Peter Tosh, ktorý s Marleym a Bunnym Wailerom spoluzakladal kapelu The Wailers. Po jeho tragickej smrti počas lúpežného prepadnutia v roku 1987 sa Andrew rozhodol otcovmu odkazu zasvätiť celú kariéru. Jeho najväčšie hity prespieval aj na albume z roku 2004 Andrew Sings Tosh (He Never Died!). Slávne skladby ako Legalize It, Bush Doctor či Johnny B Goode nebudú chýbať ani v programe tohtoročného Uprisingu.

Obaja sú synmi otcov, ktorí úprimne verili, že posolstvo, ktoré v sebe reggae nesie, dokáže ľudí stmeliť, a obaja veria, že ich hudba to isté dokáže aj dnes. "Máme za sebou obdobie, keď sa zdalo, že kultúra je naozaj stratená,“ priznal nedávno Julian Marley pre magazín The Voice Online. Ako však dodal, vníma tiež nádej v podobe novej generácie, ktorá má šancu hudobnú scénu výrazne obohatiť. Najistejším prostriedkom je však podľa neho stále reggae: "Ak sa ráno prebudím a stále je tu nejaká práca, ktorú treba vykonať, hudba reggae je relevantnejšia ako kedykoľvek predtým.“

Julian Marley a Andrew Tosh sa pridávajú k zoznamu mien ako Gentleman, Inner Circle, Lee Scratch Perry & Mad Professor či Mighty Diamonds, ktoré koncom augusta takisto zavítajú na Zlaté piesky. To však nie je všetko. Organizátori sľubujú intenzívny mesiac, počas ktorého plánujú ohlásiť ešte niekoľko silných mien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising Reggae Festival #Julian Marley #Andrew Tosh