Džez ustúpi počasiu. Pre búrky sa sťahuje One Day Jazz Festival

Prvý večer letnej edície One Day Jazz Festivalu 2018, ktorý sa koná túto stredu 13. júna, sa presúva z areálu Bratislavského hradu do priestorov Národného tenisového centra (NTC).

12.06.2018 09:00
Martin Valihora Foto:
Martin Valihora je jedným z organizátorov festivalu.
debata

Organizátori o tom informovali v pondelok. Dôvodom je nepriaznivá predpoveď počasia a príliš vysoké riziko búrok, ktoré hrozia v deň koncertu.

„Po zvážení predpovede počasia a všetkých bezpečnostných rizík musíme koncert presunúť do NTC. Mrzí nás to, no radšej s istotou hrať ako možno nehrať. Koncert bude rovnako silný a krásny, ako keby bol na hrade. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na vás,“ uviedol riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Program festivalového dňa zostáva nezmenený a zakúpené vstupenky sú platné. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na Dana Bártu & Illustratosphere a americkú speváčku Lizz Wright v sprievode Slovenskej filharmónie na čele s dirigentom Oskarom Rózsom.

Návštevníci One Day Jazz Festivalu, ktorí zavítajú 16. júna do Amfiteátra v Banskej Štiavnici alebo 17. júna do bratislavského Divadla Aréna, si užijú koncert Lionela Louekeho a jeho kapely. V Banskej Štiavnici sa navyše predstaví aj cimbalista Ľubomír Gašpar so svojím autorským projektom Cimbal Project. Fenomenálny bubeník Chris Dave sa na festivale predstaví 23. júna na Donovaloch, 24. júna v Bratislave a 25. júna v Žiline.

Po sérii júnových koncertov sa One Day Jazz Festival vráti 13. júla do Bratislavy, aby na nádvorí Eurovea uviedol špeciálny koncert 100 rokov CZ/SK JAZZ. Bude to koncert českých a slovenských jazzových osobností venovaný 100. výročiu vzniku Československa a pamiatke Jozefa Šošoku.

„Džez už má dnes naozaj veľmi veľkú váhu vo svete, je to hudobný umelecký smer na najvyššej úrovni interpretačného umenia, má ešte ďalší bonus, čo je v klasike veľmi ťažké, a to je improvizácia. Džezmeni sú veľmi fundovaní hráči, ja džez nazývam neformálnou klasikou. Ideme do priestoru, kde nemusíme noblesu až tak vnímať. Počuť džezového interpreta v symfonickom rúchu je úžasne krásny zážitok a treba v tom pokračovať. Veľmi sa teším, že Slovenská filharmónia k tomu pričuchla minulý rok, zapáčilo sa jej to a chce v tom ísť s nami,“ povedal Martin Valihora.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #NTC #One Day Jazz Festival #Martin Valihora