Rap odetý doružova. Nicki Minaj si výstrednosť užíva

V pestrofarebných kostýmoch, ktoré nenechávajú mnoho priestoru pre predstavivosť, ju možno na pódiu len sotva prehliadnuť. To isté platí o jej speváckom prejave, ktorý kritika často označuje za „žuvačkový rap“. Americkú raperku Nicki Minaj verejnosť buď miluje, alebo neznáša, nijako sa to však neodráža na jej statuse jednej z najvplyvnejších hudobníčok súčasnosti. Jej extravagantnú šou po prvý raz zažije aj slovenské publikum. Spolu s raperom Futureom vystúpi 22. februára 2019 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

16.06.2018 09:00
Nicki Minaj Foto: ,
Nicki Minaj sa na budúci rok vo februári predstaví na Slovensku po prvý raz.
debata

Singel Rapper's Delight skupiny The Sugarhill Gang z roku 1979 je všeobecne považovaný za prvú rapovú nahrávku. Už menej je však známe to, že za úspešným hitom stála žena. Bola ňou hudobníčka a producentka Sylvia Robinsonová, objaviteľka The Sugarhill Gang, ktorá si za zásluhy v medzinárodnom etablovaní žánru vyslúžila prezývku „matka hip-hopu“. O štyridsať rokov neskôr sa z hip-hopu stáva obrovská mašinéria, ktorá prvýkrát v obľúbenosti valcuje rock aj pop-music. Nie sú to však ženy, ktoré sa pri tomto triumfe zohrievajú na výslní. V rape stále dominujú mužskí interpreti, no pár svetlých výnimiek dokazuje, že situácia by sa mohla zmeniť.

Nicki Minaj sa nedávno stala prvou ženskou raperkou, ktorá predala viac ako päť miliónov kópií z každého svojho albumu. Na konte má zatiaľ tri. Debut Pink Friday prišiel v roku 2010. Nasledovali albumy Pink Friday: Roman Reloaded (2012) and The Pinkprint (2014). Ružová (z anglického pink) na tretiu síce podvedome vyvoláva predsudky o presladenosti, dokonale však odráža extravaganciu, ktorú do svojho imidžu Minaj vnáša zámerne. Aby dokázala preraziť v silnej mužskej konkurencii, zvolila si alter ego tzv. Harajuku bábiky – výstrednej tokijskej postavičky, ktorá lipne na hravej vizuálnej stránke a nehanbí sa za to, že miluje ružovú.

Asi pred mesiacom Minaj zverejnila videoklip k piesni Chun-Li, ktorá je súčasťou jej nového albumu Queen (vychádza 10. augusta). Speváčka sa v ňom štylizuje do úlohy dominy v bláznivej jazde futuristickým Tokiom, klip však, ako aj v mnohých predchádzajúcich prípadoch, upozorňuje na jej ďalšiu zbraň – sexualitu. Ako pred pár dňami zdôraznila v rozhovore pre magazín Elle, za to, čím je, sa nikdy nebude ospravedlňovať: „Chcem byť sexi. Milujem to. Nikdy neprestanem byť exhibicionistka.“ Aj keď podľa Minaj môže jej prejav niekomu pripadať provokatívny, priam lascívny, pripomína, že je to len a len jej voľba.

Nový album prichádza po štyroch rokoch pauzy. Podľa raperky ju v nahrávke silne inšpiroval príbeh princeznej Diany. „Je to sila, ktorá spôsobuje zmätok a strach. Prečo je silná? Odkiaľ berie svoju silu? Kde ju použije?“ napísala pred troma týždňami na Twitteri Minaj a pripojila video, na ktorom Diana rozpráva o svojom vzťahu s členmi kráľovskej rodiny. Pri práci na súčasnom albume podľa svojich slov dozrela viac ako pri doterajšej kariére a ako sa chválieva v rozhovoroch, album Queen bude najlepšou nahrávkou roka.

Či to bude naozaj tak, môže slovenské publikum zhodnotiť na budúci rok aj naživo. Aj v spojení s raperom Futureom v rámci spoločného turné Nickihndrxx zrejme nebude chýbať okázalá farebná šou plná hitov ako Anaconda, MotorSport či Super Bass. Nicki Minaj aj Future na Slovensku vystúpia po prvý raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Nicki Minaj #rap #hip hop #Future