Gregory Porter sa vracia na Slovensko, v novembri vystúpi v Bratislave

Prierez svojou doterajšou tvorbou príde na Slovensko predstaviť americký spevák Gregory Porter.

24.06.2018 09:30
HUDBA: Gregory Porter v Bratislave Foto: ,
Gregory Porter vystúpil na Slovensku už aj v minulosti.
debata

Umelec vystúpi 15. novembra v rámci celoročného festivalu City Sounds vo Veľkej sále bratislavského Istropolisu. Tento dvojnásobný držiteľ Grammy sa už v minulosti predstavil vo vypredanej sále bratislavskej Starej Tržnice, kde vystúpil v apríli 2015.

Gregory Porter, 46-ročný rodák z Kalifornie, začínal svoju kariéru vo veku 33 rokov ako spevák reštaurácie v Brooklyne, kde v tom čase pracoval aj ako šéfkuchár. Debutovým albumom Water (2010) však okamžite zaujal kritikov a v nasledujúcom roku bol jeho debutový počin nominovaný na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy. Porter nomináciu premenil až tretím štúdiovým albumom Liquid Spirit (2013) v kategórii Najlepší džezový spevácky album, pričom sošku zlatého gramofónu si odniesol aj v uplynulom roku za album Take Me To The Alley (2016).

Aktuálne sa Gregory Porter vracia na pódiá so svojim posledným štúdiovým počinom Nat King Cole & Me (2017), ktorý nahral so 70-členným sláčikovým orchestrom. Album je kolekciou prespievaných skladieb legendárneho amerického speváka a skladateľa Nat King Colea, ale aj Porterových autorských piesní, ktoré boli Coleom inšpirované. Cole bol pre Portera nielen umeleckým vzorom, ale v mladosti mu podľa jeho slov jeho hudba a hĺbka textov nahrádzala absenciu otca.

Austrálska verzia magazínu The Rolling Stone prirovnáva Porterov posledný album k "filmovej romantike 40., 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia, zahalenej v medovom barytóne speváka.“ Pochvalne sa na adresu albumu vyjadril aj britský denník The Times: "Nat King Coleovi trvalo polovicu kariéry, kým sa z malých zoskupení prepracoval k sláčikovým orchestrom. Gregory Porter to zvládol v rozpätí piatich albumov,“ uviedol denník.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Istropolis #Gregory Porter