V Bratislave sa uskutoční islandský hudobný festival Hvalur

Chceme pokračovať v práci, ktorú začal Juraj Kušnierik, vysvetľujú organizátorky festivalu.

27.06.2018 05:00
Magnús Jóhann Foto:
Magnús Jóhann vystúpi v Bratislave.
debata

Do Bratislavy pozvali šiestich islandských interpretov, ktorí vystúpia počas dvoch dní v Ateliéri Babylon.

V Bratislave sa v októbri uskutoční prvý ročník festivalu Hvalur, venovaného islandskej hudbe. Počas dvoch večerov, 24. a 25. októbra 2018, sa v bratislavskom Ateliéri Babylon predstavia šiesti islandskí interpreti. Dvoch z nich organizátorky festivalu zatiaľ ponechávajú v utajení, štyri mená zverejnili už v pondelok. Podľa Reginy Ulejovej a Laury Loviškovej, ktoré stoja za festivalom, pôjde o prvý festival islandskej hudby nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

V prvý deň festivalu, 24. októbra, sa predstaví kapela CeaseTone, ktorú recenzenti radia do žánru indietronica, a tiež mladý hudobník a skladateľ z Reykjavíku Magnús Jóhann, ktorý svoju hudbu opisuje ako zmes modernej klasickej, ambientnej a elektronickej hud­by.

Druhý večer, 25. októbra, bude patriť speváčke a skladateľke Sunne Fridjons a duu Hugar, ktoré mali možnosť vidieť slovenskí fanúšikovia už na jeseň minulého roka v bratislavskom klube A4.

Zvyšných dvoch interpretov, z ktorých jeden vystúpi 24. a druhý 25. októbra, oznámia organizátorky neskôr.

Festival je inšpirovaný životom zosnulého novinára a hudobného nadšenca Juraja Kušnierika, ktorý bol najväčším popularizátorom islandskej kultúry a hudby na Slovensku. "Naším cieľom je vytvoriť kultúrny most medzi Islandom a Slovenskom, prepojiť naše komunity a nadviazať na dlhoročnú prácu Juraja Kušnierika. Cítime, že je dôležité pokračovať v práci, ktorú začal,“ uvádzajú organizátorky.

Islandský názov festivalu znamená v slovenčine „veľryba“. „Názov rozpráva príbeh o veľrybej piesni, prostredníctvom ktorej je možné komunikovať na tisícky kilometrov, cez celý oceán. Veľrybia pieseň je dôkazom, že vo svete hudby na vzdialenosti nezáleží a hudba môže byť jazykom,“ vysvetľujú organizátorky podujatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Kušnierik #Hvalur