Sting a Shaggy Bratislavský hrad obliehali, ale nedobyli

Mohol to byť výborný koncert. Britský spevák a hudobník Sting mal na svoje utorkové vystúpenie vytvorené ideálne podmienky – dopredu vypredané hľadisko, krásne prostredie západnej terasy Bratislavského hradu, počasie, ktoré sa v poslednej chvíľke umúdrilo, aj množstvo hitov, ktoré by s ním verne odspievali tisícky fanúšikov. Bol tu však jeden podstatný háčik, ktorým ponúknutý potenciál celkom premrhal – Stingova nová spriaznená duša, jamajský hudobník Shaggy.

27.06.2018 18:21
Sting Shaggy Foto: ,
Sting a Shaggy počas utorkového spoločného koncertu v Bratislave.
debata (1)

Značnú časť terasy pod Bratislavským hradom obsadilo obrovské pódium s niekoľkými radmi reflektorov sľubujúcimi veľkú svetelnú šou. Priamo pred ním si zase uzurpovalo priestor niekoľko radov stoličiek, ostatní diváci si postojačky hľadali akékoľvek voľné miesto v areáli, len aby dovideli na scénu. S miernym meškaním, no bez akejkoľvek snahy o okázalý úvod tam o chvíľu zavítal nový hudobný tandem – Sting a Shaggy.

Voľba úvodného hitu Englishman in New York mohla čo-to napovedať. Keď sa totiž Stinga už predtým médiá pýtali, prečo sa s rodákom z Kingstonu spojil na novom albume 44/876, často skladbu spomínal v súvislosti s reggae vplyvmi na skupinu The Police. Prvotnú eufóriu divákov však celkom rýchlo začali narúšať „nové“ prvky piesne, ktoré mali zdôrazniť obojstranný prínos hudobníkov. Z pódia zaznelo „Jamaican in New York“, Shaggy sa premával s jamajskou vlajkou v rukách a divákom zrazu začalo dochádzať, v akej atmosfére sa bude niesť zvyšok koncertu. „Sú tu nejakí reggae ľudia?“ pýtal sa Shaggy, no ak by sa skutočne pozrel do hľadiska, namiesto stálych návštevníkov festivalu Uprising by uvidel elegantne odetých divákov v strednom veku, ktorí presne vedia, na koho sa prišli pozrieť.

Shaggy a Sting počas spoločného koncertu v...
Diváci počas utorkového koncertu Stinga a...
+2Spevák Sting počas koncertu na Bratislavskom...

Obaja hudobníci už pred koncertom avizovali, že počas neho ani jeden neopustí pódium. Kto však dúfal, že tvorba Stinga a kapely The Police bude na koncerte nedotknuteľná, zostal sklamaný. Z piesní ako Fields of Gold, Shape of My Heart, Desert Rose či Every Breath You Take sa stali cover verzie a rovnaký osud stretol aj najznámejšie skladby Shaggyho ako Hey Sexy Lady, It Wasn't Me či Boombastic, ktorá sa dokonca stala hudobnou vsuvkou piesne Roxanne. Jediným originálom tak zostal repertoár z ich najnovšieho albumu, na ktorý publikum reagovalo skôr vlažne. Sting a Shaggy akoby chceli silou-mocou demonštrovať silu ich nového spojenia, bohužiaľ tu však pôsobila nepriama úmera: čím menej bolo v piesňach cítiť toho druhého, tým väčší mali účinok.

„Ten chlap vedľa Stinga je Shaggy?“ pýta sa prekvapený pár asi v polovici koncertu odkazujúc na muža v dlhom kabáte, slnečných okuliaroch a klobúku, ktorý často pôsobil len ako burcovač davov. Na ich lístkoch skutočne svietilo len jedno meno, rovnako ako na všetkých vizuáloch, ktoré na koncert upozorňovali. Sting svoj bratislavský koncert oznámil v polovici decembra minulého roka a len na jar informáciu upravil s tým, že ho na turné bude sprevádzať aj hosť z Jamajky. Aj keď agentúra Vivien nečakanú zmenu následne odkomunikovala cez médiá a predajnú sieť lístkov, podľa mnohých rozhorčených reakcií na sociálnych sieťach sa táto správa k mnohým ľudom nakoniec nedostala.

Keď Sting a Shaggy oznámili spoločný album, mnohých nová hudobná spolupráca zaskočila. Ako sa však obaja hudobníci zhodli vo viacerých rozhovoroch, spája ich láska k reggae, slnku a Jamajke a nedôverčivé a skeptické pohľady si nadmieru užívajú. Otázkou preto zostáva, či Stingov manažment pri ohlásení turné skutočne nevedel o ďalšom podstatnom mene koncertnej šnúry, aj keď obaja hudobníci v tom čase už museli spolupracovať na novej nahrávke. Rovnocenne, napriek neúnavnej snahe Shaggyho, nepôsobili ani počas utorkového koncertu. Pokým Sting mohol celý čas len pokojne stáť na mieste, jeho „jamajský brat“ aj pri nabehaných kilometroch stále pôsobil ako jeho hudobný chovanec. Jeden bol žiadaný, druhý skôr trpený a v tejto sile sa nemohlo ich ťaženie na Hrad skončiť inak ako neúspešne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Sting #bratislavský hrad #reggae #Shaggy #The Police