Víkendové festivaly. Hiphop, rock alebo radšej animácia?

Festivalová sezóna sa naplno začala.

29.06.2018 08:43
debata

Okrem festivalu vo Východnej, ktorý priťahuje folkloristov, si môžete v piatok či sobotu vychutnať populárne domáce kapely na Topfeste v Novom Meste nad Váhom, zažiť, ako to pulzuje medzi hiphopermi na Zlatých pieskoch alebo získať prehľad o tom, čo sa aktuálne deje v oblasti animovaného filmu na „Anči“ v Žiline.

Hviezdou festivalu Hip hop žije bude americký... Foto: SITA/AP, Owen Sweeney
Rick Ross Hviezdou festivalu Hip hop žije bude americký raper Rick Ross.

Festival Topfest oslavuje tento rok 15. narodeniny a z piešťanského letiska, kam sa z Nového Mesta nad Váhom presťahoval v roku 2012, sa vracia naspäť na Zelenú vodu. Pravidelnými hosťami festivalu sú najznámejšie slovenské a české kapely, tento rok v zostave nechýbajú Kabát, Horkýže Slíže, Tublatanka, IneKafe, Čechomor, Doga, Polemic či Hex. Vystúpi aj Peter Nagy s kapelou. Tradičným lákadlom Topfestu je aj vystúpenie skupiny Kabát. "My si už Topfest bez Kabátu ani nevieme predstaviť. Zahráme klasicky náš festivalový set, ktorý je takým prierezom všetkými našimi albumami. Tešíme sa na slovenských fanúšikov,“ citovali organizátori frontmana skupiny Pepu Vojteka.

K zahraničným lákadlám festivalu patria rapmetalová kapela Clawfinger zo Švédska či švédsko-dánska metalová formácia Amaranthe. Zahrá aj britská skupina The Great Malarkey, v ktorej tvorbe sa miesi folk, punk a rock a tiež dánska skupina The Asteroids Galaxy Tour, ktorej škandinávsky pop zaujal aj Katy Perry či manažment Amy Winehouse. Festival, ktorý sa začína dnes, sa s návštevníkmi rozlúči v nedeľu napoludnie. Organizátori upozorňujú, že pred vstupom do areálu budú prebiehať bezpečnostné prehliadky, preto by návštevníci mali počítať s časovou rezervou, aby nezmeškali niektorú z kapiel, ktoré chcú vidieť.

Priaznivci hiphopu majú zase v piatok a sobotu namierené na bratislavské Zlaté piesky. Šiesty ročník najväčšej domácej hiphopovej akcie Hip hop žije privíta na dvoch pódiách domácu aj českú špičku. Vystúpia napríklad Kontrafakt, Ektor, DJ Wich, Majk Spirit & General Foxx, Separ, Dame, Kali & Peter Pann, Strapo a mnohí ďalší.

Festival však privíta aj zaujímavého zahraničného hosťa. Z Ameriky príde Rick Ross. Už jeho debutový album Port of Miami (2006) dosiahol na vrchol rebríčka Billboard, kde sa hneď po vydaní usadila aj jeho druhá nahrávka Deeper Than Rap (2008). A darilo sa aj jeho ďalším nahrávkam. Zatiaľ poslednú nazvanú Rather You Than Me vydal vlani a hiphopový magazín XXL Ricka Rossa v recenzii naň označil za jedného z piatich najlepších sólových raperov, ktorí sa v posledných dvadsiatich rokoch objavili na južanskej hiphopovej scéne. Rick Ross, ktorý má na konte päť nominácií na cenu Grammy a spolupracoval aj s Jayom-Z, T-Painom, Johnom Legendom, Kanyem Westom, Skrillexom či Lil Wayneom, sa v Bratislave predstaví v noci z piatka na sobotu. A možno predstaví aj skladby z pripravovaného albumu Port of Miami 2: Born to Kill, ktorý by mal podľa raperových slov vyjsť už čoskoro.

Tí, ktorých neazujímajú drsní rockeri, metalisti či raperi, môžu zamieriť do Žiliny, kde sa vo štvrtok začal Fest Anča. V programe má niekoľko súťažných prehliadok, v ktorých sa o cenu uchádzajú krátke filmy, videoklipy, filmy pre deti a domáce snímky. Takisto ponúkne viacero tematických sekcií. Najväčšia z nich je venovaná téme propagandy, premietať sa však budú napríklad aj veľmi populárne české večerníčky zo 70. rokov. Divákov tak čakajú dobrodružstvá Rumpľa, Maxipsa Fíka, Macha a Šebestovej, víly Amálky či Rákosníčka. Osobitná časť festivalu sa venuje počítačovým hrám a návštevníci sa tiež môžu zapojiť do videoherného turnaja. Stretnúť tu do nedele možno aj viacero atraktívnych zahraničných hostí, ako je japonský animátor Kodži Jamamura či oceňovaný bulharský režisér usadený v Kanade Theodore Ushev. A v sprievodnom programe nechýbajú ani koncerty a dídžejské sety či živý hudobný sprievod k filmu. Toho sa v sobotu večer dočká Jánošík Viktora Kubala a postará sa oň Marek Piaček.

<AF>Hviezdou festivalu Hip hop žije bude americký raper Rick Ross. FOTO: SITA/AP

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Topfest #Fest Anča #Hip Hop Žije #Východná