Každý koncert sľubuje niečo výnimočné

"Grammy mi nepochybne pomôže priblížiť sa k vytúženému cieľu," skonštatoval Daniil Trifonov.

02.07.2018 16:00
Daniil Trifonov Foto:
Klavirista Daniil Trifonov premenil štvrtú nomináciu na Grammy na gramofónik.
debata

Klavírny virtuóz, ktorý získal v januári prestížny gramofónik v kategórii najlepší sólový klasický album. Vyniesla mu ho nahrávka Lisztových skladieb s názvom Transcendental. „Mojou ambíciou je nadchnúť hudbou, ktorá dokáže vyvolať vzrušenie aj očarenie, čo najširšie publikum,“ povedal dvadsaťsedemročný umelec denníku The Globe and Mail.

Najúžasnejší klavirista svojej generácie zavíta na jeseň aj do Bratislavy – ako jedna z hviezd 54. ročníka Bratislavských hudobných slávností. Najväčší sviatok vážnej hudby na Slovensku prinesie od 28. septembra do 14. októbra dvadsaťšesť koncertov. V New Yorku žijúci rodák z Nižného Novgorodu predstaví svoju virtuozitu exkluzívnym Večerom klavírnych sonát, v rámci ktorého uvedie diela Beethovena, Chopina a Prokofieva. „Technická virtuozita má vždy slúžiť hudbe a skladateľovi, nie rafinovaným efektom,“ povedal Daniil Trifonov pre Financial Times.

„Jediná dobrá vec, ktorú som sa naučil na medzinárodných súťažiach, je schopnosť skoncentrovať sa. Máte totiž iba jeden zásah,“ priznal medailista Chopinovej klavírnej súťaže vo Varšave a víťaz súťaže Arthura Rubinsteina v Tel Avive. Na Čajkovského medzinárodnej súťaži v Moskve rozšírili jeho zbierku Prvá cena, Zlatá medaila a Grand Prix, ku ktorej pridal aj Cenu divákov. Až tieto úspechy v roku 2011 vystrelili otroka vlastného talentu na výslnie medzinárodnej kariéry. Ako syn profesionálnych hudobníkov sa klavíru venoval od piatich rokov. Mal osem, keď po prvý raz verejne koncertoval s orchestrom. Ako perličku neraz pripomína, že počas toho vystúpenia mu vypadol jeden z mliečnych zubov.

„Bratislavské hudobné slávnosti sú predovšetkým festival interpretov. Nešpecializuje sa na určité tvorivé obdobia alebo skladateľské osobnosti. Možno aj tým priťahuje i zahraničné publikum,“ spomenul Marián Lapšanský. „Z môjho pohľadu je každý koncert niečím výnimočný a každý má svoje kvality. Či už v tom, že prináša aj diela, ktoré počuť málokedy, alebo v tom, že ponúka výnimočné interpretačné výkony,“ pokračoval riaditeľ Slovenskej filharmónie, ktorá podujatie organizuje a zabezpečuje. Tentoraz sa virtuóz, patriaci k špičke nielen slovenského interpretačného umenia, predstaví aj osobne – Klavírnym recitálom.

Nejeden nekaždodenný zážitok sľubuje aj deväť zahraničných orchestrov, ktoré budú hosťovať na tohtoročných BHS. K špičkovým telesám patrí jeden z najvýznamnejších reprezentantov krajiny galského kohúta – Orchestre de Paris sídliaci v novopostavenej exkluzívnej budove filharmónie. Predstaví sa pod taktovkou jedného z najvyhľadáva­nejších dirigentov Thomasa Hengelbrocka, ktorého sprevádza chýr invenčného a pre objavovanie tajomstiev hudby zapáleného umelca.

Ako káže tradícia, rezidenčným orchestrom medzinárodného hudobného festivalu je Slovenská filharmónia. V rámci otváracieho koncertu sa na jej čelo postaví charizmatický šéfdirigent James Judd, štvrtý a záverečný koncert Slovenskej filharmónie zaznie pod taktovkou dynamického nórskeho dirigenta Eivinda Gullberga Jensena, tento rok nominovaného na Grammy Awards.

Milovníci hudobného umenia si v programe 54. ročníka BHS iste nájdu ten svoj koncert. Vstupenky sú k dispozícii v pokladnici Slovenskej filharmónie (od 14. júla do 19. augusta však bude zatvorená) a, samozrejme, aj on-line.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Daniil Trifonov