Pieseň American Idiot sa pred príchodom Trumpa vracia do hitparád

Na sociálnych sieťach vo Veľkej Británii sa rozbehla kampaň, ktorej cieľom je dosiahnuť, aby sa niekdajší hit rockovej skupiny Green Day, skladba American Idiot z rovnomenného albumu stal v čase príchodu amerického prezidenta Donalda Trumpa do krajiny číslom jedna v hitparádach. Píšu o tom britské médiá.

11.07.2018 07:59
Zľava: Mike Dirnt, Billie Joe Armstrong a Tre... Foto: ,
Zľava: Mike Dirnt, Billie Joe Armstrong a Tre Cool z formácie Green Day.
debata (5)

Autori kampane ľudí v posledných týždňoch žiadajú, aby pomohli 14 rokov starú pieseň pretlačiť vďaka hromadnému sťahovaniu do čela top ten singlov. Protestná akcia zrejme funguje – napríklad v rebríčku bestsellerov v Spojenom kráľovstve na internetovom predajcovi Amazon je American Idiot teraz prvý. V oficiálnom rebríčku singlov pre týždeň od 9. do 15. júla je song zatiaľ na 18. mieste.

Album American Idiot vyšiel niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v roku 2004 a otvorene kritizoval politiku vtedajšej hlavy štátu Georgea Busha mladšieho, ktorý sa usiloval o druhý mandát.

Nahrávku nedávno zmienil aj americký demokratický senátor Tim Kaine. Vyhlásil, že ak americký minister zahraničia Mike Pompeo obdaruje vodcu KĽDR Kim Čong-una piesňou Eltona Johna Rocket Man, mal by mu Kim vrátiť úder „americkým idiotom“.

Narážal tak na to, že Trump vlani vo vzájomných slovných výmenách nazval severokórejského diktátora „rakeťákom“ (rocket man). Pompeo mal CD s piesňou podpísané Trumpom so sebou minulý týždeň pri návšteve KĽDR, ale nakoniec ho doviezol späť do USA, pretože sa s Kimom nestretol, uviedla televízia CNN na svojom webe.

Trump ale v utorok podľa nej vyhlásil, že CD Kimovi niekedy venuje osobne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #kampaň #Green day #reakcia #Donald Trump #American Idiot