Zelenková oslávi albumom 50 rokov na scéne, prespieva aj hit z Eurovízie

Speváčka Jitka Zelenková je stálicou českej populárnej hudby. Svojím zamatovým hlasom oslovuje poslucháčov už takmer päť desiatok rokov.

16.07.2018 14:33
Jitka Zelenková Foto:
Jitka Zelenková počas koncertu "Mám rozprávkový dom – LÝRA 50"
debata

Na konte má 17 radových a výberových albumov. Tohtoročné leto speváčka zasvätí príprave a nahrávaniu nového štúdiového albumu. S ním má ambíciu osloviť poslucháčov osobitým zvukom, ktorý ponúkne intímnu náladu šansónu s popom, trochou swingu a čiastočne aj jazzu. V niekoľkých duetách nebudú chýbať ani zaujímaví hostia.

„Album, na ktorý sa naozaj veľmi teším už len preto, že som jeho dramaturgickej príprave venovala takmer dva roky, vyjde v Supraphone v októbri a bude obsahovať prevažne slávne americké songy, doplnené i o niekoľko pôvodných skladieb, ktoré sú v absolútnom súznení s tými svetovými,“ uviedla pre médiá Zelenková.

„Zložili mi ich Antonín Gondolán a Lev Rybalkin. Autormi textov sú Eduard Krečmar, Michael Prostějovský a niektorým piesňam sme ponechali ich pôvodné české texty, napríklad od Jiřího Suchého či Jiřiny Fikejzovej. Na albume budem mať i jednu nádhernú portugalskú pieseň od Salvadora Sobrala, ktorá zvíťazila vo vlaňajšom Eurovision Song Contest a uchvátila publikum. Urobilo mi radosť, že sme od Sobralovho vydavateľa dostali práva na realizáciu českej verzie piesne Amar pelos dois, ktorú pre mňa prebásnil Eduard Krečmar,“ doplnila Zelenková.

Leto je, samozrejme, predovšetkým obdobím, kedy je možné si na chvíľu odpočinúť od bežného kolotoča povinností. Jitka Zelenková na otázku, akú bude mať tento rok dovolenku, odpovedala s úsmevom:

„Teším sa, že popri nahrávaní albumu si stihnem zájsť aj do mojej milovanej Třeboně. Pár dní strávim v Maďarsku a bodkou za mojou letnou dovolenkou by mala byť Kréta. Môže sa ale stať, že z časových dôvodov Krétu nestihnem, pretože okrem nového albumu mám veľa organizačných povinností s prípravou koncertu, ktorý nielenže predstaví pesničky z nového CD, ale bude tiež oslavou môjho päťdesiatročného pôsobenia na hudobnej scéne.“

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #album #Eurovízia #skladba #Jitka Zelenková