Colours of Ostrava. Továreň na farebné festivalové zážitky

Kedysi bol industriálny areál Dolných Vítkovíc v Ostrave vychýreným výrobcom železa, dnes sa obľúbená oblasť pamiatkovo chránených hút, baní a železiarní špecializuje skôr na produkciu nemateriálnych výrobkov.

18.07.2018 07:00
Ziggy Marley Pohoda 2018 Foto: ,
Ziggy Marley vystúpil aj na Pohode 2018.
debata

Priemyselnou továrňou na pestrofarebné kultúrne zážitky všetkého druhu sa každý rok stáva počas multižánrového festivalu Colours of Ostrava. Výnimkou nebude ani jeho 17. ročník, ktorý od stredy až do soboty ponúkne svojim návštevníkom viac ako 350 programov na 21 otvorených a krytých scénach.

Na fanúšikov festivalu, ktorí sa rozhodnú vycestovať za kultúrou do českého mestečka na pomedzí Sliezska a Moravy, čaká tento rok viacero zlepšení. K tým najzásadnejším patrí dvakrát širšia brána pri vstupe do areálu a možnosť výmeny vstupeniek za festivalové pásky už v čase pred samotným festivalom, a to nielen v Ostrave, ale aj v Prahe či Brne.

Nové opatrenia sú reakciou na minuloročné tlačenice pri vstupe, pre ktoré množstvo ľudí v stredu nestihlo prvé koncerty. Ako však organizátori pripomínajú na svojich oficiálnych stránkach, festivalové brány sa dnes otvárajú už na pravé poludnie a prísť o čosi skôr sa oplatí nielen pre obavy z dlhšieho čakania v radoch.

Je to práve areál Dolných Vítkovíc, ktorý popri kultúrnom programe ponúka plnohodnotné potešenie. Preskúmať ho znamená vstúpiť do členitého bludiska kovových gigantov, kde na každom rohu číhajú nové vizuálne podnety. Významné miesto vo festivalovej infraštruktúre hrá aj multifunkčná sála Gong – bývalý plynojem – určená pre náročnejšie produkcie či divadlá. Jednou z nich je aj Omša, scénické dielo amerického skladateľa Leonarda Bernsteina, oscilujúce medzi obradom, koncertom a divadlom, ktorú v Gongu uvedú dnes o 14. hodine ako prvý program festivalu. V hlavnej úlohe Bernsteinovej klasiky, ktorá svojho času šokovala publikum, sa predstaví český spevák, herec a performer Vojtěch Dyk.

Colours of Ostrava sa od minulého roka koná už od stredy, čím zvyšuje svoje šance prilákať zvučnejšie mená, ktoré koncom týždňa či cez víkend bývajú počas rušnej festivalovej sezóny bežne rezervované. Hneď prvý deň sa tak divákom predstaví americká formácia N.E.R.D na čele so spevákom, skladateľom a producentom Pharrellom Williamsom, baltimorská skupina Future Islands s typickým podmanivo-schizofrenickým tancom speváka Samuela T. Herringa, femme fatale svetového dubstepu Emika či bývalá speváčka z kapely Gossip Beth Ditto.

Festival si však všetky tromfy neminie len na úvod. Od zajtra až do soboty sa na rôznych scénach vystriedajú napríklad speváčky Joss Stone, Grace Jones, John Parish – producent, ktorý sprevádza PJ Harvey od začiatku jej kariéry, ale aj skupiny ako Kaleo či London Grammar.

Vystúpia aj hudobníci, ktorých mohli vidieť aj návštevníci tohtoročnej Pohody, ako napríklad Ziggy Marley, Aurora alebo skupiny GusGus, Calexico či Ifriqiyya Électrique. Celkovo na podujatí vystúpi 80 zahraničných a 61 českých a slovenských kapiel a hudobníkov viacerých žánrov – od elektroniky cez world music, rock, pop až po soul či džez. Slovensko budú reprezentovať napríklad skupiny Nvmeri, Diego či Modré hory.

Na festivale Colours of Ostrava sa predstaví aj... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Joss Stone Na festivale Colours of Ostrava sa predstaví aj britská speváčka Joss Stone.

„Program sme sa snažili zostaviť tak, aby kombinoval kvalitné celosvetovo známe mená s obrovským výberom skutočných hudobných perál považovaných v zahraničí za zásadné hudobné udalosti súčasnosti,“ dodala k dramaturgii festivalu jeho riaditeľka Zlata Holušová. Svoje osobné tipy prezradila pre server iDnes.cz: „Napríklad Debashish Bhattacharya, indický hudobník a asi najväčší žijúci slide gitarista (špeciálna technika hry, pozn. red.) na svete. Koncert bude mať v sobotu v Gongu a ešte predtým bude mať workshop o prístupe k hudbe, čo je podľa mňa povinná lekcia pre každého, kto skúša hrať na gitare a možno pritom prežíva nejakú frustráciu. Debashish o tom dokáže fantasticky rozprávať. Omar Sosa je zasa jeden z najzaujímavejších a najlepších svetových klaviristov. Usilovala som sa o neho už niekoľko rokov a som rada, že tento rok sa to podarilo.“

Po tretí raz sa Colours of Ostrava stane aj dejiskom medzinárodného diskusného fóra Meltingpot, ktoré na ôsmich scénach ponúkne 180 rečníkov z viac ako 25 krajín sveta. Ako pred dvoma rokmi prezradila pre Pravdu Zlata Holušová, pre „taviaci kotlík“ sa rozhodli, pretože im nie je jedno, čo sa v súčasnosti deje v Európe: „Rastie agresivita či povrchnosť ľudí, znižuje sa informovanosť. Chceli sme jednoducho priviesť inteligentných vizionárov, vedcov, ľudí, ktorí majú čo povedať, a trochu napumpovať do návštevníkov iné myslenie. Myšlienky bez hraníc, ako tomu hovoríme.“

V rámci Meltingpotu vystúpia napríklad holandský spisovateľ Michel Faber, autor knihy Hygge – dánskeho tajného receptu na šťastný život – Meik Wiking, futurológ zaoberajúci sa teóriou chaosu, Bruno Marion či dcéra sira Nicolasa Wintona, terapeutka Barbara Wintonová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Joss Stone #Pharrell Williams #Colours of Ostrava #Ziggy Marley