Dobrí pouliční hudobníci, hláste sa

Aj toto leto budú môcť ľudia v Bratislave stretnúť kvalitných pouličných hudobníkov v modrých klobúkoch napríklad na Rybnom námestí, pod Michalskou bránou, na Rázusovom nábreží či na Námestí Eugena Suchoňa.

21.07.2018 14:00
Finalisti projektu Viva Ulica!. Foto:
Finalisti projektu Viva Ulica!.
debata (1)

Navyše neďaleko bude aj špeciálna dopravná značka „pozor, pouličný hudobník“. Pokračuje totiž projekt Viva ulica!

Osemnástich muzikantov, ktorí získajú miesto na hranie a okrem toho si zahrajú aj pred koncertmi festivalu Viva Musica!, vybrala odborná porota. Tí najlepší navyše získajú vzácny masterclass s ambasádormi tohto ročníka Viva Ulica!, svetoznámym hudobným zoskupením Janoska Ensemble. Tiež si budú môcť zahrať na veľkom pódiu počas záverečného podujatia Bratislavského kultúrneho leta.

Medzi finalistami sa tentoraz ocitlo vokálne zoskupenie Blu Dal Cielo, dychový kvintet What about Brasstime, Delicates trio, Duo Alsi, Duo Esordio, Duo Inferno, Duo Laura a Jozef, Guitarritos, Symphonic News Quartet, trio The Classical Songs, duo Too many Strings, huslistky Terézia Šofranková a Hana Pištová, klaviristky Jana Viktória Kováčiková a Paulína Slivková, multiinštrumen­talista Oliver Bohovič, akordeonista Tomáš Valiček, ale aj gitarista Stanislav Počaji.

Duo Laura a Jozef sa do finále dostalo aj minulý rok a v novej zostave vybratých hudobníkov sa nachádzajú aj víťazi projektu Viva Musica Grand Prix. Operná speváčka Andrea Pietrová (účinkuje v zoskupení The Classical Songs), klarinetista Albín Blaho (účinkuje v zoskupení DUO ALSI) a Matúš Krpelan a Martin Vindiš, ktorí účinkujú v duu What about Brasstime.

„Na ulici som začal hrávať iba pred dvomi mesiacmi. Kúpil som si malé kombo na baterky, ktoré má naozaj úžasný zvuk a je na hranie na ulici ako stvorené. Veľmi sa mi to zapáčilo. O projekte Viva Ulica som sa dozvedel iba náhodou. Ani chvíľu som neváhal a hneď som sa prihlásil. Teším sa na nové dobrodružstvá,“ prezradil Stanislav Počaji, ktorý sa na hudobnej scéne úspešne pohybuje už dlhé roky.

Cieľom projektu Viva ulica! je prinavrátiť pouličnému hraniu dôstojnosť, aby si ľudia nemysleli, že ide o akési žobranie. Po vlaňajšom pilotnom ročníku projektu sa pozitívne vnímanie pouličnej hudby zvýšilo až o 15 percent. Navyše o 10 percent vzrástol aj počet ľudí, ktorí si myslia, že pouličná hudba robí hlavné mesto krajším. Vlani v uliciach Bratislavy odznela takmer stovka koncertov talentovaných hudobníkov.

Kým vlani pouličné koncerty odohralo desať hudobníkov, teraz už je vybraná osemnástka hráčov. Tento rok projekt ostane otvorený a možnosť prihlásiť sa na pouličné hranie trvá počas júla na stránke www.vivaulica.sk. „Keď zaregistrujeme niekoho zaujímavého, dostane možnosť zapojiť sa,“ povedal riaditeľ festivalu Viva Musica! Matej Drlička.

Každý z hudobníkov si na začiatku určí svoj sen, na ktorý si chce hraním v uliciach zarobiť. Získať tak môžu nový hudobný nástroj, vycestovať na koncert do zahraničia za svojím hudobným idolom alebo si zarobiť na hodiny u uznávaného pedagóga. Hudobníci budú môcť svojich fanúšikov informovať o termínoch hrania či o plnení svojho sna cez facebookový profil.

„Prihlásiť sa odporúčam určite každému. Netreba sa ničoho báť, je to veľká zábava a človek aspoň zistí, či vie zaujať ľudí svojím talentom. Viva Ulica! mi priniesla novú skúsenosť do života, ktorú by som chcel zopakovať. Vďaka nej sa už nebojím hrať na ulici,“ povedal víťaz minulého ročníka Dávid Bílek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudobník #mesto #pouličné umenie #Viva Ulica! #adept #prihlásenie