Spoznať afrických nindžov Die Antwoord? Len naživo

On je drsným nindžom, ktorému sa neradno postaviť do cesty. Ona zase zdanlivo krehkou princeznou, ktorá bude svojho čudáckeho ochrancu nasledovať až na koniec sveta. Reč nie je o žiadnej zvrátenej kriminálnej romanci, ale o extravagantnej štylizácii, ktorú si zobrala za svoju hip-hopová formácia Die Antwoord. Na bláznivú gangsterskú jazdu juhoafrickou perifériou pozve 21. augusta aj divákov v bratislavskom Národnom tenisovom centre.

28.07.2018 12:00
debata
Kapela Die Antwoord vystúpi v bratislavskom... Foto: Seahorse promotion
Die Antwoord Kapela Die Antwoord vystúpi v bratislavskom Národnom tenisovom centre 21. augusta.

O kontroverznej kapele, ktorá sa v tvorbe často nevyhýba ani mierne dráždivému a explicitnému obsahu, sa už toho v médiách popísalo mnoho. Po celom svete má milióny fanúšikov, no azda rovnaký počet odporcov. Zlaté pravidlo radšej raz vidieť, ako stokrát počuť (či čítať) však v tomto prípade platí so stopercentnou istotou. Samotná skupina pri pozvánke na aktuálne turné cituje trefnú poznámku magazínu Vice: „Snažiť sa spoznať Die Antwoord pri počítači je ako špliechať vo vírivke v snahe spoznať oceán.“

Všetko sa začalo okolo roku 2003, keď sa raper Ninja (vlastným menom Watkin Tudor Jones) stretol pred klubom v Kapskom Meste so speváčkou Yolandi Visser (Anri du Toit). Ninja, ktorý sa na juhoafrickej hip-hopovej scéne pohybuje od 13 rokov, bol najskôr z útlej dievčiny s gotickým zjavom vydesený, neskôr však obaja zistili, že majú rovnakú vášeň – nielen pre hudbu, ale aj pre celú subkultúru „zef“, z ktorej ich tvorba vychádza. Inými slovami, nebrali žiaden ohľad na názory ostatných, a to im otvorilo dvere do celkom nového sveta umeleckej štylizácie.

Myšlienka založiť skupinu Die Antwoord prišla v roku 2007. Počas prípravy prvých skladieb stretla dvojica – ktorá v tom čase tvorila pár – aj zvyšného tretieho člena kapely – dídžeja Hi-Teka. „Vtedy sa niečo stalo,“ spomínala Visser pre magazín Dazed & Confused, „vznikol trojuholník. No chceli sme aj nejako vyzerať. Nielen ísť do štúdia a nahrať nejaké skladby. Chceli sme si vytvoriť svoj vlastný štýl.“

Speváčkin povestný „kyberpunkový“ imidž prišiel s nakrúcaním videoklipu v roku 2009. Visser už hnevali uštipačné poznámky, ktorými ju prirovnávali k Britney Spearsovej či Lady Gaga, a tak sa spoločne s Ninjom rozhodli oholiť si po bokoch hlavy. „Ovplyvnilo to hudbu, ale aj to, ako som sa správala či cítila. Bolo to, akoby som sa znova narodila,“ priznala pre Dazed & Confused. Ninja si vlasy vraj doteraz strihá sám, nikto iný mu na ne nesmie siahnuť.

Ešte väčší zvrat však prišiel po tom, čo formácia v roku 2010 zadarmo na webe zverejnila debutový album $O$. Nahrávka obsahovala aj virálny hit Enter the Ninja, vďaka čomu sa z lokálnej skupiny takmer za noc stala hviezda internetu. Čoskoro prišla aj ponuka z amerického vydavateľstva Interscope Records, no už v roku 2011 si skupina založila vlastné vydavateľstvo – Zef Recordz. Tam vydala aj svoje ďalšie štúdiovky Ten$ion (2012) and Donker Mag (2014) a Mount Ninji and da Nice Time Kid (2016).

Ninja a Yolandi Visser si medzitým odskočili aj k filmu. V roku 2015, keď kapela prvýkrát koncertovala na Slovensku, sa dvojica objavila v snímke Chappie režiséra Neilla Blomkampa. Ako filmára cituje Dazed & Confused, či už Die Antwoord milujete, alebo nie, stále vás niečím priťahujú: „Yolandi má v sebe niečo, čo sa dá len ťažko opísať slovami. Je to akýsi tajomný faktor, ktorý zaujme. Má akoby rozdelenú osobnosť – rozdiel medzi tým, čo vidíte, a tým, čo spieva, je fascinujúci.“

Pred dvoma rokmi sa na internete začalo polemizovať o rozpade skupiny. Dohady vyvolal výrok Ninju, ktorý v roku 2016 pre magazín Exclaim! údajne vyhlásil, že činnosť ukončia v septembri špeciálnym koncertom v Kapskom Meste. „Die Antwoord v ten deň zomrú a bude koniec. Mám z toho vynikajúci pocit. Nebojím sa konca. Som Ninja. Nebojím sa smrti,“ citoval portál rapera. Kapela toto tvrdenie neskôr poprela s tým, že magazín jeho slová prekrútil.

„To, čo sme povedali, je, že budúci rok plánujeme pracovať na piatom, poslednom albume a potom pokračovať v nakrúcaní nášho celovečerného filmu,“ objasnila neskôr Yolandi Visser na sociálnych sieťach. Nahrávka s názvom 27 má uzrieť svetlo sveta už čoskoro, desať skladieb z nej bude zároveň tvoriť soundtrack k spomínanému filmu. Či niektoré novinky okrem hitov ako Ritch Bitch, I Fink you Freaky, Baby’s on Fire, Fatty Boom Boom či Ugly Boy odznejú aj na bratislavskom koncerte, je zatiaľ otázne. Bližšie informácie o vystúpení skupina odmieta zverejniť. Istý je však hosť koncertu, ktorým bude juhoafrická speváčka Moonchild Sanelly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #hip hop #Die Antwoord #Aegon Aréna NTC