Kam kráčaš, Mercury Prize?

Orientovať sa v súčasnej britskej hudobnej scéne, ktorá ročne zaplavuje trh prívalmi nových talentov, nie je vôbec jednoduché. Kto má záujem získať prehľad, môže sa spoľahnúť buď sám na seba (a radovať sa z vlastných objavov), alebo na hudobných recenzentov obľúbených médií. Ďalšou z možností je sledovať britské hudobné ceny, obzvlášť užší zoznam nominantov.

28.07.2018 09:00
Jorja Smith Foto: ,
Z menej známych mien má veľké šance na Mercury Prize aj speváčka Jorja Smith.
debata (2)

Horúcich kandidátov predvčerom zverejnili aj organizátori Mercury Prize, ceny, ktorá pôvodne vznikla ako alternatíva k svojmu mainstreamovejšiemu kolegovi Brit Awards. Tento rok sa však zdá, že sú si so svojím „protikladom“ bližší viac, ako by sa fanúšikom progresívnejšej produkcie mohlo páčiť.

„Mercury – cena pre najlepšie albumy – sa opäť vrátila na cestu, kde až tak veľa neriskuje, a viac ako tvorivú inováciu odmeňuje skôr komerčný úspech,“ napísala redaktorka britského denníka Guardian Laura Snapes v reakcii na nominovanú dvanástku, kde sa objavili aj albumy od Arctic Monkeys, Florence + The Machine, Lily Allen či Noel Gallagher’s High Flying Birds. Rozčarovanie prišlo najmä po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, ktoré ocenili meditatívny R&B debut Process speváka a skladateľa Samphu (2017) či Skeptov album Konnichiwa (2016) oslavujúci ostrý britský rap grime a jeho návrat na výslnie.

Porota, ktorá zostavuje finálovú dvanástku, je však so svojím výberom spokojná. „Tohtoročná Hyundai Mercury Prize oslavuje albumy hudobníkov vo všetkých štádiách ich kariéry, ale so spoločnou vierou v hudbu ako hybnú silu životných výziev – či už osobných, alebo politických, nájdenia či straty lásky, dospievania alebo pohľadov späť, hnevu či extázy. Hudba, ktorú sme vybrali, je zábavná a inšpirujúca, dôvtipná a silná,“ odôvodňuje porota svoje rozhodnutie na oficiálnych stránkach ceny.

K odhadom, kto má najväčšiu šancu získať Mercury Prize za rok 2018, sa okamžite pridali aj bookeri. Podľa najväčšej anglickej stávkovej kancelárie William Hill majú najväčšie šance práve štyri spomenuté mená popovejšieho rázu, v tesnom závese za nimi však nasledujú aj albumy Visions Of A Life od skupiny Wolf Alice či debutová nahrávka speváčky Jorje Smith s názvom Lost & Found. „Jorja je vytrvalou pripomienkou, že skutočné umenie, skladateľstvo a kreativita budú živé a zdravé naveky. Ona je budúcnosť a súčasnosť,“ povedal na adresu mladej hudobníčky pre magazín Billboard raper Kenrick Lamar, ktorý s ňou v minulosti spolupracoval, rovnako ako napríklad hudobník Drake.

Do nominácií sa takisto dostali aj albumy ako A Fever Dream (Everything Everything), The Ooz (King Krule) či Your Queen is a Reptile (Sons of Kemet). Ako však pripomína redaktorka Laura Snapes, zastúpenie ich mainstreamovejších protivníkov núka jednu dôležitú otázku: O čo vlastne v Mercury Prize ide? „Ide o to rozpoznať umenie alebo finančný úspech? Oceniť nováčikov alebo osvedčené značky? Aj keď tam tento rok nie je ekvivalent Eda Sheerana (najbližšie je asi Florence + The Machine), stále cítiť, akoby sa cena uberala skôr po komerčnejšej ako po kreatívnejšej línii,“ dodáva Snapes.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia #Lily Allen #Mercury Prize #Arctic Monkeys #Jorja Smith