Sme s tebou, odkazujú viacerí umelci Tomášovi Klusovi

Nie si v tom sám, odkazujú viaceré osobnosti českej umeleckej scény pesničkárovi Tomášovi Klusovi, ktorý sa pred týždňom odhodlal k razantnému a odvážnemu kroku – bojkotu všetkých médií spadajúcich pod impérium českého premiéra Andreja Babiša. K protestu sa najnovšie pripojili aj herec a frontman skupiny MIG21 Jiří Macháček, spevák z Monkey Business Matěj Ruppert či herečka a komička Iva Pazderková.

31.07.2018 12:00
Tomáš Klus Foto: ,
Český pesničkár Tomáš Klus ostro vystúpil voči premiérovi Andrejovi Babišovi. Pridali sa k nemu aj ďalší umelci.
debata (22)

Tomáš Klus sa dlhodobo netají negatívnym postojom k politike, ktorú reprezentuje Andrej Babiš. Okrem toho, že sa najnovšie mieni celkom vytratiť z elektronických a printových médií, ktoré vlastní Babišovo vydavateľstvo Mafra, plánuje bojkotovať aj všetky podujatia sponzorované jeho firmami. Jedným z nich je aj multižánrový festival Colours of Ostrava spojený s koncernom Agrofert. Bol to práve ostravský festival, ktorý hudobníka napokon dohnal k pomerne radikálnemu kroku.

„Tak mi napokon Colours urobili jasno v tom, že nedôslednosť zahmlieva a berie vietor z plachiet. Tak som poučený. Stalo sa totiž to, že som si otvoril hubu na ľudí, s ktorými sedávam pri stole a spoločne sa rozčuľujeme, ako nás Šéf pomaly, ale isto nakupuje. Tí istí ľudia potom na svojich profiloch zverejňujú správy z VIP zóny festivalu, Fresh and Food priestoru dotovaného holdingom Grantového magnáta,“ napísal Klus minulú nedeľu vo svojom stanovisku na sociálnej sieti, kde neskrýval sklamanie zo správania sa niektorých svojich priateľov.

Jasné stanoviská pre nejasnú dobu

Klus podľa vlastných slov v minulosti sám urobil viacero chýb. Jeho piesne sa napríklad objavujú vo vysielaní televízie Óčko, poskytol tiež rozhovor pre denník Mladá fronta Dnes. „Nezostáva nič iné, ako uznať svoju nedôslednosť, svoju chybu a pochlapiť sa, pretože verím, že nejasná doba potrebuje jasné stanoviská,“ dodal vo svojom príspevku.

Ako jeden z prvých vyjadril českému spevákovi podporu Jiří Macháček, ktorého môžu diváci okrem skupiny MIG21 poznať aj z filmov ako Samotári či Občiansky preukaz. Klusovi adresoval správu, ktorú spevák neskôr zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti. „Tak sa ti chcem pochváliť, ako som spieval na Colours, mimochodom, skvelý koncert to bol, ľudia úžasní a vôbec. A zrazu pozerám, že si urobil vyhlásenie o bojkote firiem a médií jedného zo sponzorov tohto festivalu. A zhodou okolností je to náš trestne stíhaný premiér, že áno. A teraz si predstavujem, že sa spolu stretneme a ja ti zrazu nebudem môcť povedať, že sa za neho hanbím. A pri tom je to pravda. Tak som sa rozhodol, že ťa v tom bojkote nenechám samého a idem do toho s tebou.“

Inšpirácia pre ostatných

Tomáš Klus neskôr zverejnil aj vyjadrenie speváka skupiny Monkey Business Matěja Rupperta. „Mimochodom, nie si v tom sám a dúfam, že nás bude ešte viac!“ povzbudil kolegu Ruppert. Herečka Iva Pazderková vo svojom oficiálnom stanovisku rovno vymenovala všetky médiá, ktoré bude bojkotovať: „Chcem byť dôsledná a ďakujem ti za motiváciu a inšpiráciu. V budúcnosti nebudem poskytovať rozhovory a spolupracovať s týmito médiami: iDnes.cz, Lidovky.cz, Expres.cz, Playtvak.cz, Rádio Impuls, rádio Rock Zone, tiskoviny DNES, Lidové noviny, časopisy Téma, denník Metro, časopis 5plus2.“

Čo sa týka financovania festivalu Colours of Ostrava, jeho riaditeľka Zlata Holušová spojenie s koncernom Andreja Babiša dlhodobo bráni. „Tieto výčitky mi prekážajú, ale beriem to tak, že je to trošku nepochopenie a neznalosť kritikov. Keby sme ľuďom zdvihli cenu vstupenky na sumu, ktorá by znamenala, že týchto partnerov nemáme, tak by sa na nás zniesla oveľa väčšia vlna kritiky,“ argumentovala nedávno Holušová pre portál iRozhlas.cz. „Je dobre, keď sa veľký biznis prelína s kultúrou a keď ju podporuje. Keď budeme tvrdiť, že nám veľké podniky nevoňajú, tak sa správame ako blázni,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Jiří Macháček #Colours of Ostrava #Tomáš Klus #bojkot