V parku kaštieľa v Betliari sa opäť rozľahne operný spev

Múzeum v Betliari pripravilo druhý raz operný večer, ktorý sa uskutoční 4. augusta od 18.00 h v parku kaštieľa v Betliari. Hudobný večer je venovaný pamiatke grófky Eleonóry Andrássy, ktorú pripomínajú aj početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa. Informovala o tom Judita Krajčiová z múzea v Betliari. Pozvanie múzea tento rok prijali operní speváci Veronika Holbová a Titusz Tóbisz. Na klavíri ich bude sprevádzať Júlia Grejtáková.

31.07.2018 16:00
08-09-betliar1 Foto: ,
Hudobný večer je venovaný pamiatke grófky Eleonóry Andrássy, ktorú pripomínajú aj početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa v Betliari.
debata

Veronika Holbová – soprán, klasický operný spev študovala u sopranistky Evy Dřízgovej-Jirušovej na Janáčkovom konzervatóriu a Gymnáziu v Ostrave, potom na Fakulte umení Ostravskej univerzity v Ostrave, kde ďalej pokračuje v štúdiu. V roku 2012 získala 2. miesto na Medzinárodnej speváckej súťaži Imricha Godina Iuventus Canti a na jeseň roku 2012 získala 3. miesto na súťaži Concorso internazionale Musica sacra v Ríme. V roku 2015 vyhrala prvé miesto v kategórii Opera ženy na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Spolupracuje s opernými domami v Českej republike aj v zahraničí. Vystupuje aj na festivaloch v zahraničí.

Titusz Tóbisz – tenor, sa narodil v Rimavskej Sobote. Štúdium operného spevu začal ako 23-ročný na košickom konzervatóriu. Popri štúdiu začal pôsobiť v Košickom divadle Thália Színház, kde bol obsadzovaný ako činoherec, muzikálový a operetný spevák. Od roku 2010 pôsobil ako zborista opery a v roku 2014 sa stal sólistom opery Štátneho divadla Košice. Hosťuje aj v Divadle F. X. Šaldy Liberec, maďarskom Národnom divadle v Segedíne a Národnom divadle v Budapešti.

Česká grófka Eleonóra Kaunitz (1862–1936) bola manželkou betliarskeho grófa Gejzu Andrássyho, významného podnikateľa, poľovníka a športovca. Veľmi rýchlo sa etablovala v kruhu uhorskej aristokracie a stala z nej jedna z najobdivova­nejších dám v krajine. Ako uviedla Krajčiová, grófka Eleonóra sa do našich dejín zapísala ako podporovateľka chudobných, školskej mládeže a spolkového života. Povestná bola jej láska k hudbe, ktorú pripomínajú zmienky v literatúre i početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa Betliar.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ Betliar #operný spev #hudobný večer