S príchodom Helmetu sa Bratislava otrasie v základoch

Chytľavé riffy, ťažký zvuk, šialené sóla, agresívny spev a energia, ktorá jednoducho rozhýbe každého. V pondelok 6. augusta sa bratislavský Randal Club otrasie v základoch. Postará sa o to štvorčlenná alternatívna numetalová kapela Helmet z New Yorku na čele s gitaristom, spevákom a skladateľom Pageom Hamiltonom. Ako predkapela zahrá slovenská kapela Mind the Gap.

05.08.2018 09:07
Helmet Foto:
Kapela Helmet vystúpi 6. augusta v bratislavskom Randal clube.
debata (2)

V Helmete sa vystriedalo množstvo muzikantov z iných, komerčne slávnejších skupín ako Biohazard, Anthrax, The Cult alebo Testament, pričom Hamilton je jediným pôvodným členom od založenia kapely. Uznávaný hudobník a producent tiež spolupracoval s radom ďalších kapiel. Jeho hlas možno počuť v pesničke All for nothing na albume The Hunting Party od Linkin Park, hrával aj ako gitarista s Davidom Bowiem na jeho Hours tour. Viacero skladieb od kapely Helmet možno počuť aj v soundtrackoch k filmom ako Rozsudok noci (1993), Vrana (1994), Johnny Mnemonic (1995), Underworld (2003) alebo Saw 3 (2006).

Posledný album kapely z roku 2016 nesie názov Dead to the world, z ktorého pravdepodobne zaznie na bratislavskom koncerte najviac piesní. Hudobníci však fanúšikov určite potešia aj staršími, dnes už kultovými hitmi z deväťdesiatych rokov. Či však zaznejú práve najznámejšie hity ako Unsung, I Know, Ironhead, Like I Care alebo Give It, je zatiaľ otázne. Treba sa nechať prekvapiť. Skupina Helmet vznikla v roku 1989 v New Yorku, na konte má osem albumov a dve výberovky.

Najväčší úspech dosiahla albumom Meantime z roku 1992, ktorý sa aj vďaka hitom Unsung a In The Meantime dostal na 68. miesto rebríčka Billboard. Za vzor a inšpiráciu skupinu označilo viacero kapiel z rockovej, metalovej či hardcoreovej scény. Sú medzi nimi napríklad Faith No More, Korn, Deftones, Marilyn Manson, Papa Roach, Nine Inch Nails a mnoho ďalších. Kapele sa tiež pripisuje veľký podiel na samotnom vzniku a definovaní žánru nu metal. Podľa hudobnej kritiky však prepájajú viaceré žánre, ako napríklad noise rock, experimentálny metal či post-hardcore.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #metal #Randal #Helmet