Bratislavu roztancujú aj rozcítia 30 Seconds To Mars

Silný prúd emócií, magický hlas a epická šou. Na Slovensko sa vracia kapela 30 Seconds To Mars z Los Angeles, na čele so spevákom a oscarovým hercom Jaredom Letom.

07.08.2018 09:06
Jared Leto Foto: ,
Na snímke spevák Jared Leto počas aktuálneho turné kapely 30 Seconds To Mars.
debata

Ten, kto kapelu už videl naživo na festivale Topfest v roku 2014, vie, že v piatok 31. augusta čaká divákov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu mimoriadny a nezabudnuteľný zážitok.

Zatiaľ čo na Topfeste chýbal bubeník Shannon Leto, aj na bratislavskom koncerte bude kapele chýbať jeden z členov. Basgitarista Tomo Miličević opustil kapelu pár dní po vydaní jej zatiaľ posledného, piateho albumu s názvom America. Bratia Jared a Shannon sa však určite postarajú o to, aby fanúšikovia dostali maximum. Samotné fotky či videá z predchádzajúcich koncertov aktuálneho Monolith Tour naznačujú, že pôjde o veľkú šou.

Kapela, ktorá funguje už dve dekády, si prešla dlhou cestou a tiež rôznymi žánrami. Zatiaľ čo sa prvý album 30 Seconds to Mars (2002) niesol v duchu melancholického a tvrdého alternatívneho metalu, na albumoch A Beautiful Lie (2005) a This Is War (2009) začali ťažký zvuk gitár čoraz viac dotvárať či priam nahrádzať elektronické prvky. Už album Love, Lust, Faith and Dreams (2013) tak mohol asi najviac rozdeliť tábor fanúšikov holdujúcich skôr tvrdšiemu zvuku. To však nič nemení na skutočnosti, že tohtoročná konceptuálna štúdiovka America predstavuje rozmanitý inteligentný elektronický art-pop a naplno dokazuje, že počúvateľný pop v Amerike ešte stále nevymrel.

Už prvý singel Walk On Water, ktorý vyšiel v auguste minulého roka, predznamenával, že pôjde o politicky angažovaný album. Videoklip k piesni režíroval Jared Leto a objavili sa v ňom aj rôzne zábery obsahujúce údaje a štatistiky o migrácii v USA, jadrové skúšky zo Severnej Kórey či kampaň súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Videoklip sa snaží vytvoriť kritický obraz súčasnej Ameriky, pričom jasne hlása multikultúru a slobodu. "Walk On Water je politická pieseň o tom, že sa postavíte a bojujete za to, v čo veríte,“ povedal Leto pre BBC.

"Vždy som chcel vytvoriť album založený na mojich cestách po celej krajine a písať príbehy ľudí, s ktorými som počas tých ciest hovoril. Vytvorili sme portrét krajiny, ktorá sa podľa mňa nachádza v čase nestability a neistoty. V čase, keď treba nastoliť otázky o tom, kto sme a aký typ krajiny chceme mať,“ dodal spevák pre BBC. Leto však začal svoju kariéru ako herec. Fanúšikovia ho mohli vidieť napríklad vo filmoch Requiem za sen (2000), Pán Nikto (2009) či Klub poslednej nádeje (2013), vďaka ktorému získal Oscara.

Bratislavský koncert otvorí veľmi nečakane mladá krv slovenského rapu Strapo. Ten má na konte tri albumy (23, Versus, 13. poschodie) a okrem fanúšikov si získal aj hudobnú kritiku. Nahrávka Versus vyhrala na Radio_Head Awards 2012 ocenenie najlepší album v kategórii hip-hop, rap a r&b. "Je to pre mňa nová výzva, ale v prvom rade veľká česť. Je to super pocit, keď vaša tvorba dokáže presiahnuť svoj žáner a osloviť nových ľudí. Teším sa na koncert a dúfam, že sa mi podarí sa s Jokerom aspoň odfotiť niekde vzadu pri VIP záchode,“ vyjadril sa svojsky Strapo, ktorého si spomedzi niekoľkých navrhnutých interpretov vybral sám Jared Leto.

"Pri riešení špeciálneho hosťa, ktorý otvorí bratislavský koncert 30 Seconds To Mars, sme priamo kapele posielali niekoľko návrhov spolu s ukážkami tvorby slovenských umelcov. Samotný Jared Leto prejavil záujem spojiť svoj koncert s vystúpením umelca, ktorý vybočuje z rockového žánru a koncert tak dávkou iného hudobného štýlu osvieži. Zaujal ho práve Strapo, ktorému bude počas koncertu sekundovať DJ Spinhandz,“ informovala agentúra Vivien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #30 Seconds to Mars #Jared Leto