Skupina Helmet rozprúdila divákom krv v žilách

Teplo ako v pekle, spotené telá vo vytržení skákajúce a krútiace hlavami do rytmu vďaka hypnóze z pódia. „Stage diving“ a boj s tlakovými vlnami vychádzajúcimi z aparatúry. Bratislavským Randal Clubom sa v pondelok večer prehnal metalový hurikán Helmet na čele s lídrom Pageom Hamiltonom. Kapela takmer dvojhodinovým koncertom potešila svojich najvernejších fanúšikov a postarala sa o prierez ich bohatou 28-ročnou kariérou.

08.08.2018 09:11
Helmet Foto: ,
Kapela Helmet v bratislavskom Randal Clube.
debata

Len čo odbilo osem hodín večer, klub rozozvučala slovenská kapela Mind the Gap z Bratislavy a vzhľadom na časté meškania klubových koncertov tak potešila svojou dochvíľnosťou. Päťčlenná partia, na prvý pohľad rozdielnych osobností, nemohla lepšie naštartovať večer. Výrazný zvuk „dvojšlapky“ podobný guľometu v súznení s progresívnymi riffmi a netypickým, miestami flegmatickým spevom, pri pozornom počúvaní dokonca trocha pripomínal groove zo starej školy – hviezdy Faith No More. Išlo v skutku o nápaditú zmes skvele znejúcich melódií, netradičných, inokedy jednoduchých, ale účinných rytmov a prechodov.

Kapela Helmet v bratislavskom Randal Clube.
Kapela Helmet v bratislavskom Randal Clube.
+6Kapela Helmet v bratislavskom Randal Clube.

Kapela však na vlastnej koži pocítila, že robiť predkapelu je niekedy aj poriadne nevďačná úloha, keďže publikum jej nevracalo energiu ani spolovice. Vlažné reakcie však nabudeným hudobníkom neprekážali a koncert si naplno užívali a dávali zo seba maximum. Mind the Gap sa tak postarali o veľmi milé prekvapenie. Posilnil ich však tiež dobrý, vyvážený zvuk.

Poväčšine práve tí, ktorí hrajú prví, majú horší zvuk než headliner, no tentoraz sa to trocha vymenilo. Už pri otváracom hite Swallowing Everything bolo počuť mierne problémy. Nástroje totiž nekompromisne prebíjali Hamiltonov spev. Pri pohľade na jeho výraz plný emócií tak prišlo poslucháčovi ľúto, že tie emócie len vidí, no nepočuje. A i keď sa po pár pesničkách zvuk mierne zlepšil, stále nebol vyvážený tak, ako by bolo treba, čo sa odrazilo aj na mierne neistých výrazoch v publiku.

Neostávalo však nič iné ako užívať si koncert aj napriek tomu. To našťastie nebol problém, pretože energia, ktorú Helmet vytvorili, bola jedinečná. Po predstavení jednotlivých členov kapely a piesni I Love My Guru z posledného albumu Dead to the World (2016) kapela odišla za mohutného potlesku do šatne, no čoskoro sa vrátila. Hamilton si s úsmevom na tvári začal podávať ruky s fanúšikmi a potom s radosťou chytil naspäť do rúk gitaru.

Kapela potešila publikum ďalšími šiestimi skladbami vrátane klasík ako Unsung, Better či Wilma's Rainbow. V klube to od piesne k piesni vrelo viac a viac, výrazy už neboli neisté, ale plné radosti. Po tom, čo sa kapela už definitívne rozlúčila, Hamilton ukázal, že aj napriek takmer tridsiatim rokom na hudobnej scéne sa stále neštylizuje do podoby veľkej hviezdy, keďže ostal na pódiu vášnivo diskutovať a fotiť sa s fanúšikmi. Bol to dobrý večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #metal #reportáž #Helmet