Keď hrá Fero Griglák, gitara spieva

Pamätá si najslávnejšie časy slovenského bigbítu, no nie je žiadnym veteránom. Práve naopak. Jeho gitarové sóla dokážu aj dnes roztopiť srdce nejedného tvrdého rockera. Gitarista Fero Griglák oslávi 13. augusta 65 rokov.

13.08.2018 13:47
Gitarista František Griglák na archívnom zábere. Foto: ,
Gitarista František Griglák na archívnom zábere.
debata

Na stránke YouTube sa dá zhliadnuť séria videí, ktoré spája spoločný úvod: „Focus uvádza Lekcie rockovej gitary Fera Grigláka…“ Slovenský gitarista v nich v ležérnom odeve sedí na stoličke a svojou hrou vzdeláva nielen začiatočníkov, ale aj pokročilých muzikantov, ktorí sa chcú čo-to priučiť od člena kultových formácií Collegium Musicum či Fermata. Napriek tomu, že sám gitarista toho počas videolekcie veľa nenahovorí, zábery majú väčšiu výpovednú hodnotu, ako keby o svojej kariére len hovoril. Ukazujú totiž to najpodstatnejšie – všestranný talent jednej z kľúčových osobností slovenskej hudobnej scény.

Keď začiatkom augusta minulého roka zomrel po ťažkej chorobe hudobník Marián Varga, vedúca osobnosť kapely Collegium Musicum, nikto nečakal, že ani nie po roku ho bude nasledovať ďalší pôvodný člen formácie – stále aktívny basgitarista Fedor Frešo. Zo štvorice, ktorá nahrala slávny rockový album Konvergencie (a tvorila akúsi základňu stále sa meniacej zostavy), je tu ešte bubeník Dušan Hájek, ktorý sa dnes už muzike nevenuje, a práve Fero Griglák, ktorého povestná iskra nezoslabla ani po 50 rokoch.

Rodák z Bratislavy sa k bigbítu dostal v 60. rokoch podobne ako mnoho jeho rovesníkov – cez skupinu The Beatles. Okrem ďalších mien ako Shadows či Cliff Richard ho však očaril aj domáci talent – Dežo Ursiny. Koncom dekády dostal chuť založiť si vlastnú skupinu, a tak vznikol projekt Inside Of Fire, ktorého repertoár tvorili prevažne cover verzie. Chuť po komponovaní ho však nakoniec priviala k Pavlovi Hammelovi a ku skupine Prúdy. Keď vznikol album Zvoňte, zvonky (1969), Griglák mal len 16 rokov a Hammel ho pred koncertmi chodil pýtať k rodičom. Jedným z jeho najvýznamnejších projektov však bola formácia Collegium Musicum, do ktorej „prestúpil“ v roku 1971.

Progresívny slovenský art-rock vystriedal Griglák v roku 1973 džez-rockom v kapele Fermata. No v čase silnej normalizácie prišli aj komplikácie. Ako v knihe Mrzáci studenej vojny spomína Miloš Žiak, „František Griglák, ktorému bohaté a husté vlasy padali z ramien smerom k pásu, bol donútený pred prvým verejným vystúpením skupiny vo veľkej sále Parku kultúry a oddychu nakrátko sa ostrihať. Bolo to presne to isté, čo zažívala v masovom meradle stredoškolská mládež.“

Griglák neskôr pôsobil vo viacerých skupinách ako napríklad Avion či Pressburg. Aj keď sa dnes na pódiách neobjavuje až tak často, z jeho prejavu stále cítiť mix skromnosti Briana Maya, kompozičnú zručnosť Jimmyho Pagea, no hlavne vlastnú invenčnosť vyhľadávaného štúdiového spolupracovníka. Najbližšie by sa mal objaviť na Prúdy The Best Of Tour 2018, ktoré sa začne 27. septembra v Trnave.

3-krát Fero Griglák

  • V 80. rokoch pracoval ako hudobný režisér v Slovenskej televízii.
  • Podieľal sa aj na nahrávaní skladby Loď do neznáma od skupiny Tublatanka.
  • Spolupracoval aj s Marikou Gombitovou, Robom Grigorovom či Jankom Lehotským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #gitarista #jubileá hviezd #Fero Griglák