Okolo exchrobáka Paula McCartneyho je opäť rušno

Paul McCartney sa opäť hlási o slovo. Tajomné odkazy na sociálnych sieťach, dojemný televízny návrat do Liverpoolu či tajné koncerty v malých kluboch, to všetko v posledných mesiacoch drží priaznivcov bývalého chrobáka v pozore. Nejde však o žiadnu náhlu potrebu pretŕčať sa na verejnosti či v médiách. To sa len jeden z najúspešnejších skladateľov populárnej hudby rozhodol spríjemniť fanúšikom čakanie na svoj nový album Egypt Station. Ten vyjde 7. septembra.

14.08.2018 14:03
Paul McCartney Foto: ,
Paul McCartney plánuje 7. septembra vydať nový štúdiový album Egypt Station.
debata

V známom liverpoolskom pohostinstve Philharmonic Dining Rooms vládla 9. júna špeciálna atmosféra. Pri stoloch bolo síce počuť živú vravu ako počas bežného dňa, prítomných však prezrádzalo očakávanie v ich tvárach. Mali na to dôvod. Už o chvíľku sa totiž za oponou objavil slávny miestny rodák s kapelou, aby im zahral súkromný koncert. „It's been a hard day's night…“ ozvalo sa z pódia a malej hŕstke ľudí so slzami v očiach bolo v tej chvíli jasné, že prežívajú moment, na ktorý do konca svojho života nezabudnú.

Netradičný minikoncert na mieste, kde sám McCartney zvykol v mladosti hrávať ešte ako neznámy hudobník, bol súčasťou špeciálnej edície populárnej šou Carpool Karaoke britského komika Jamesa Cordena. Jej slovenský ekvivalent s názvom Super Karaoke priniesla tento rok aj televízia JOJ. McCartneyho dojemný návrat na miesta, kde vyrastal, sa stretol s nevídaným ohlasom. Na stránke YouTube má táto časť už takmer 30 miliónov pozretí.

Držiteľ 18 cien Grammy sa na scéne pohybuje už takmer šesť dekád, keď od čias najväčšej slávy so skupinou The Beatles dokázal preraziť aj ako sólový hudobník. Je to však aj dosť času na to, aby sa niektorým ľuďom zunoval. Istý čas britská verejnosť McCartneyho vnímala ako najiritujúcejšiu popovú hviezdu, úprimná radosť z nedávnej návštevy starých známych miest však musela obmäkčiť aj najväčších neprajníkov.

Hudobník počas „výletu“ navštívil aj dom, v ktorom vyrastal a v ktorom s Johnom Lennonom skladali prvé piesne. Cordenovi v ňom ukázal tajné miesto s najlepšou akustikou, kde trávil hodiny a hodiny spievaním a hraním na gitaru – toaletu. Nečakane úprimne sa rozhovoril aj o vzniku skladby Let It Be, ktorú zložil po matkinej smrti. McCartneyho (76) však v žiadnom prípade neopúšťa ani povestný humor či mladícky šarm, no takisto chuť písať nové skladby. Práve počas šou totiž predstavil ľuďom aj singel Come On to Me z nového albumu Egypt Station. Posledný, 16. štúdiový album s názvom New vydal ešte v roku 2013.

Názov „Egyptská stanica“ odkazuje na hudobníkov rovnomenný obraz, ktorý tvorí aj obal albumu. „Páčia sa mi slová ,Egyptská stanicaʻ,“ povedal McCartney pri ohlasovaní novinky, „pripomína mi to albumy, ktoré sme zvykli kedysi robiť. Egypt Station začína prvou skladbou práve na stanici, no každá skladba akoby predstavuje inú stanicu. Okolo tejto myšlienky sme vybudovali celý album.“ Podľa hudobníka pôjde o konceptuálny dvojalbum inšpirovaný staničným ruchom, ktorý nestojí na silných singloch. Ako s typickým humorom dodáva, „konkurovať veľkým hviezdam ako Beyoncé či Taylor Swift vraj nemieni“.

Čo sa týka prekvapení pre fanúšikov, v júli McCartney potešil domáci Liverpool ďalším „tajným“ koncertom v slávnom Cavern Clube, ktorý The Beatles predstavil svetu. Pri príležitosti blížiaceho sa 49. výročia vydania albumu Abbey Road zase nedávno na Twitteri zverejnil video, na ktorom sa prechádza po slávnom priechode pred londýnskymi štúdiami. Slovenských fanúšikov môže naživo potešiť už v decembri. Stačí si len vycestovať do susednej Viedne, kde vystúpi 5. a 6. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #návrat #Paul McCartney #Carpool Karaoke