Na Franklinovú spomínajú kolegovia: Smúti McCartney aj Diana Ross

Vo veku 76 rokov zomrela americká soulová speváčka Aretha Franklin. Umelkyňa skonala vo štvrtok ráno vo svojom dome v Detroite v dôsledku pokročilej rakoviny pankreasu. Na úmrtie "Kráľovnej soulu" už reagovalo množstvo osobností.

16.08.2018 18:44
Záber z roku 2010, na ktorom Aretha Franklin... Foto: ,
Záber z roku 2010, na ktorom Aretha Franklin pózuje na portrét.
debata

„Je ťažké predstaviť si svet bez nej. Nielenže bola jedinečne brilantná speváčka, ale aj jej oddanosť občianskym právam mala nezmazateľný vplyv na svet,“ napísala na Twitteri speváčka, herečka a režisérka Barbra Streisand.

„Venujme chvíľku vzdaniu vďaky za krásny život Arethy Franklin, kráľovnej našich duší, ktorá nás všetkých inšpirovala po mnohé a mnohé roky. Bude nám chýbať, ale spomienka na jej veľkosť ako umelkyne a dobrého človeka s nami bude žiť naveky,“ uviedol na Twitteri hudobník Paul McCartney.

„Úmrtie Arethy Franklin je stratou pre každého, kto miluje naozajstnú hudbu: hudbu od srdca, duše a cirkvi. Jej hlas bol jedinečný, jej hra na klavír podcenená – bola jednou z mojich najobľúbenejších klaviristiek,“ napísal v príspevku na Instagrame spevák, klavirista a skladateľ Elton John.

„Aký život. Aký odkaz! Toľko lásky, rešpektu a vďačnosti. R.I.P Aretha Franklin,“ uviedla skladateľka a speváčka Carole King, ktorá pre Franklin napísala hit (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

Záber z roku 1987: Speváci James Brown a Aretha...
Záber z roku 2011: SPeváčka Aretha Franklin...
+15Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin...

„Sedím v modlitbe za úžasného zlatého ducha Arethy Franklin,“ napísala speváčka Diana Ross.

„Navždy bude Kráľovnou soulu a oveľa viac pre všetkých tých, ktorí ju poznali osobne a cez jej hudbu,“ povedal bývalý americký prezident Bill Clinton, na ktorého inaugurácii v roku 1993 Franklin zaspievala.

„Kráľovná soulu, Aretha Franklin, zomrela. Bola úžasnou ženou, s úžasným darom od Boha, jej hlasom,“ uviedol súčasný americký prezident Donald Trump.

„Najväčší hlas americkej populárnej hudby stíchol. Naša milovaná Aretha Franklin odišla. Pre mňa bola hudobným majákom, vedúcim a inšpirujúcim s každým tónom. Tak som ju milovala a stále ju milujem. Dovidenia, Kráľovná soulu,“ vyjadrila sa herečka a speváčka Bette Midler.

„Vzdajte poctu kráľovnej. Najúžasnejšia speváčka, ktorú som kedy poznal,“ napísal spevák John Legend.

„Aretha bola takou nekonečnou inšpiráciou pre mňa a mnohých ďalších, najväčšia kráľovná, ďakujeme ti za dar tvojho hlasu, hudby a neotrasiteľnej duše,“ napísala speváčka Christina Aguilera.

„Som absolútne zničený z Arethinej smrti. Bola naozaj jedinečná. Bola viac ako Kráľovná soulu. Bola národným pokladom, ktorý by mala nosiť v srdci každá generácia po celom svete. Okrem nášho profesionálneho vzťahu bola Aretha aj mojou priateľkou. Jej strata je veľmi intenzívna a moje srdce je plné bolesti,“ vyjadril sa hudobný producent Clive Davis.

„Mal som dostatočné šťastie na to, aby som videl Arethu presne jeden raz, a to bolo všetko. Vďaka ti za hudbu, budeme ju navždy počúvať,“ uviedol na Twitteri skladateľ, textár a herec Lin-Manuel Miranda.

„Bola si mojím idolom. Najväčšou speváčkou všetkých čias. Každý tón, ktorý si zaspievala bol čistý a autentický a prebodol naše srdcia radosťou a bolesťou a životom,“ uviedla speváčka a herečka Idina Menzel.

„Dnes sme stratili jednu z najväčších. Vždy sa na ňu bude spomínať a bude obdivovaná. Aretha Franklin, odpočívaj v pokoji. Milujeme ťa,“ napísal spevák Ricky Martin.

„Kráľovná soulu opustila túto zem, aby mohla sedieť na svojom tróne v nebi. Ako sme boli požehnaní, že sme mohli počuť to najlepšie, čo mohol Boh ponúknuť v jej hlase. REŠPEKT!“ vyjadril sa spevák, hudobník a herec Lenny Kravitz s odkazom na speváčkinu skladbu Respect.

„Toto ráno sme stratili ikonu, legendu, hlas, hudobníčku, aktivistku: jej duša bude ďalej žiť. Nech spíte v nebeskom pokoji pani Franklin,“ uviedol spevák Maxwell.

„Dnes ráno moja najstaršia priateľka na svete odišla domov, aby bola s naším Otcom. Bude mi veľmi chýbať, ale viem, že je v pokoji,“ napísal spevák, skladateľ a producent Smokey Robinson.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Elton John #Paul McCartney #John Legend #reakcie #Barbra Streisand #Diana Ross #Aretha Franklin #Donald Trump #Clive Davis