Kráľovná soulu aj ozajstná žena. Rešpekt, Aretha Franklin!

"Vďaka tebe sa cítim ako ozajstná žena,“ spievala Aretha Franklinová neznámemu adresátovi v piesni, ktorú preslávila po celom svete. Platilo to však obojstranne. Pravdivosť jej slov a prejavu vždy putovala aj smerom z pódia a zachytávala sa na divákoch, ktorí naozaj počúvali.

16.08.2018 18:50
Záber z roku 1972: Speváčka Aretha Franklin s... Foto: ,
Záber z roku 1972: Speváčka Aretha Franklin s cenou Grammy za skladbu Bridge Over Troubled Waters.
debata

Americká speváčka, skladateľka a klaviristka pripomínala svojimi vystúpeniami slávnu éru najväčších džezových speváčok minulého storočia. Sama bola jednou z nich a ich lesk dokázala preniesť aj do nového milénia. Tam ju však postretla aj zákerná choroba. Aretha Franklinová včera podľahla dlhoročnej rakovine pankreasu vo veku 76 rokov.

Medzi najväčšie hity speváčky patrili skladby ako Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) – dueto so zosnulým britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.

Záber z roku 1987: Speváci James Brown a Aretha...
Záber z roku 2011: SPeváčka Aretha Franklin...
+15Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin...

Na konci 60. rokov dostáva Aretha Franklinová prezývku kráľovná soulu. Aj keď mali médiá a blízky okruh známych v tom čase na mysli najmä zásluhy v hudobnom žánri, označením Queen of Soul vystihli jej osobnosť dvojnásobne. V doslovnom preklade znamená soul dušu či cit, a ten nedokázala oslabiť ani kariéra trvajúca šesť desaťročí či zdravotné komplikácie, ktoré speváčku trápili v posledných rokoch.

Svoj titul bezkonkurenčne obhájila aj v roku 2015, keď emotívnym vystúpením dojala celú sálu Kennedyho centra. Na scéne sa objavila ako dáma v rokoch – v tom čase mala už 73 – a v obrovskom kožuchu si to nenamierila pred mikrofón, ale rovno za klavír, z ktorého sa vzapätí ozvali prvé tóny skladby (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Neskôr klavír opúšťa, zhadzuje kožuch a svoj hlas posiela do povestných výšin. Spoluautorka piesne Carole King neveriacky krúti hlavou, povestnú slzičku si neodpustil ani úradujúci prezident USA Barack Obama. Vystúpenie si získalo priam kultový status. Dokonale totiž odzrkadľuje zápal, chuť do života, ale aj duchovnosť, ktorá Arethu Franklinovú sprevádzala už od začiatku kariéry.

Aretha Franklinová pochádzala z rodiny baptistického kňaza, ktorého prezývali miliónový hlas. Patril k najznámejším kazateľom svojej doby a podľa Knihy rockových hviezd bral až 4-tisíc dolárov za kázeň. Tie vydával aj na gramoplatniach. Práve vďaka otcovi (mama zomrela, keď mala speváčka 10 rokov) si Aretha Franklinová našla cestu ku gospelovej hudbe už ako veľmi malá.

„Milovala som chodenie do kostola. Užívala som si, že môžem byť súčasťou zboru a robiť veci v kostole a okolo neho. Ale ako mladé dievča som si určite vychutnávala to, že môžem sledovať a počúvať svojho otca,“ povedala pred rokmi v jednom zo zriedkavých rozhovorov pre portál npr.org. „Myslím si, že Aretha spievala tak, ako jej ocko kázal – s rovnakým odhodlaním, s rovnakým zápalom,“ povedal nedávno pre portál Clickondetroit.com bubeník Hindal Butts, ktorý s Arethou Franklinovou spolupracoval v jej začiatkoch, keď jej všetci radili, čo všetko by mala zmeniť. Ona však nemienila nasledovať ničí vzor. Aj vďaka tomu sa stala kráľovnou soulu.

Otec Arethy Franklinovej sa okrem iného poznal aj s hudobnými hviezdami tej doby, ako boli napríklad Nat Cole či Art Tatum, a dcére na rozdiel od iných rodičov nezakazoval počúvanie ich hudby. V začiatkoch svojej hviezdnej kariéry, ktorá trvala šesť desaťročí, vystupovala Aretha Franklinová v množstve, prevažne džezových, klubov. Hoci s nahrávaním piesní začínala už ako tínedžerka, neskôr sa mu načas prestala venovať, keďže sa veľmi skoro stala matkou – prvýkrát ako 12-ročná, potom ako 14-ročná.

Prvé úspechy s nahrávkami začali prichádzať potom v 60. rokoch minulého storočia, keď Aretha Franklinová začala spoluprácu s vydavateľstvom Atlantic Records, s ktorým spolupracoval napríklad aj Ray Charles. V Atlantic Records sa jej ujal producent Jerry Wexler. „Jerry ma požiadal, aby som hrala na klavíri. Klavír môžete nazvať mojou ochrannou známkou alebo jednou z ochranných známok,“ povedala speváčka magazínu Rolling Stone. Netrvalo dlho a hviezda Arethy Franklinovej, ktorá získala počas svojej kariéry 18 cien Grammy a s vyše 75 miliónmi nahrávok je jednou z najúspešnejších hudobníčok všetkých čias, začala rýchlo stúpať. Z jej pesničky I Never Loved a Man the Way That I Love You sa stal okamžitý hit, ktorý vystrelil na prvé miesto rhythmandbluesovej hitparády a 9. miesto v popovom rebríčku.

Druhým singlom speváčky sa stala pieseň Otisa Redinga Respect, ktorá je dodnes jedným z jej najväčších hitov. Pieseň patrila ku skladbám, ktoré si vzali za svoje bojovníci za ľudské práva. Respect mala mnoho významov, pre Arethu Franklinovú to však bola pieseň najmä o vzťahu muža a ženy. „Keď som tú skladbu nahrala, bola to do veľkej miery vec medzi mužom a ženou. A vo všeobecnosti medzi dvomi osobami,“ povedala speváčka o pesničke, ktorú nahrala na Valentína 1967 a prvýkrát ňou dobyla hitparádu. V tom období už prežívala búrlivý vzťah so svojím manželom, poznačený aj domácim násilím. Dvojica sa rozišla o rok neskôr a v roku 1969 ich rozviedli. Celkovo bola Aretha Franklinová vydatá dvakrát a mala štyri deti.

V 70. rokoch slávila Aretha Franklinová úspechy napríklad s coververziou piesne Paula Simona Bridge Over Troubled Water a spolupracovala s viacerými producentmi. Začiatkom 80. rokov jej vyšiel prvý album vo vydavateľstve Arista, kde si ju vzal pod svoje krídla Clive Davis. Platňa nazvaná jednoducho Aretha bola jej v poradí už 29. štúdiovým albumom. V rovnakom desaťročí vznikli aj skladby Sisters Are Doing It For Themselves, ktorú nahrala s duom Eurythmics, či duet s Georgeom Michaelom I Knew You Were Waiting For Me.

Celkovo nahrala Aretha Franklinová 42 štúdiových albumov. Posledný z nich, na ktorý naspievala aj piesne Eltiona Johna, Lennona a McCartneyho či Stevieho Wondera, jej vyšiel iba vlani v polovici novembra. Platňa A Brand New Me obsahuje piesne ako Respect, I Say a Little Prayer či Son of a Preacher Man a použili na nej archívne nahrávky Arethy Franklinovej z čias jej pôsobenia v Atlantic Records. Tie doplnili nové orchestrálne aranžmány v podaní Royal Philharmonic Orchestra a takisto nanovo nahraté pomocné vokály. „Je dôvod, prečo Arethu Franklinovú volajú kráľovná soulu. Nie je nič vzrušujúcejšie, než ten neuveriteľný hlas, ktorý vás vezme na emocionálnu húsenicovú dráhu jej úžasným repertoárom piesní. Mať možnosť pracovať s týmto hlasom na tomto projekte bolo pre mňa najväčšou poctou a počuť tieto výkony obkolesené symfonickým orchestrom, je dych vyrážajúce,“ citovalo vydavateľstvo producenta albumu Nicka Patricka.

Najdôležitejší hlas, ktorý vzišiel z boomu soulovej hudby v 60. rokoch. A jeden z najdojímavejších a najcharizmatic­kejších hlasov v populárnej hudbe vôbec. To sú prívlastky, ktoré dal Arethe Franklinovej zostavovateľ encyklopédie populárnej hudby 20. storočia Phil Hardy, ktorý pripomenul, že Aretha Franklinová bola zároveň vzorom mnohým spevákom, ktorí vzišli z gospelového prostredia. Prvej žene, ktorú v roku 1987 uviedli do Rokenrolovej siene slávy, mnohí hudobníci včera po jej úmrtí odkazovali: Vďaka. Rešpekt!

Najväčšie hity speváčky:

  • I Never Loved A Man (The Way I Love You)
  • Respect
  • Baby I Love You
  • (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
  • Think
  • The House That Jack Built
  • Day Dreaming
  • Until You Come Back To Me (That's What I'm Gonna Do)
  • Freeway Of Love
  • Who's Zoomin' Who
  • I Knew You Were Waiting (For Me) – naspieval s ňou zosnulý spevák George Michael.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Aretha Franklin #kráľovná soulu