Slovenskí hudobníci o Arethe Franklin: Spomína Lipa aj Misha

Smrť speváčky Arethy Franklinovej zaznamenali aj slovenskí hudobníci. Čo o nej povedali či jej odkázali?

17.08.2018 06:34
Záber z roku 1973: Speváčka Aretha Franklin na... Foto: ,
Záber z roku 1973: Speváčka Aretha Franklin na zábere z tlačovej konferencie.
debata

Peter Lipa, hudobník

Ako človeka som ju žiaľbohu nemal šancu spoznať, ale musím povedať, že speváčka bola úžasná. Keď zaspievala v 60. rokoch jej prvý veľký hit Respect, to bolo neskutočné. Zrazu sa objavila žena s tak mimoriadnym sólovým prejavom, že som netušil, že sa niečo také môže vôbec diať. A život ukázal, že nešlo len o spev, ale šlo o hlboké umenie a názor na hudbu. Potom preplávala viacerými žánrami, samozrejme, soul a blues jej stále ostali, ale dokázala svoj spev a cítenie prispôsobiť akejkoľvek hudbe. Proste bola fantastická. Veľmi veľká škoda, keďže donedávna ešte vystupovala na rôznych galaprogramoch, kde spievala aj prebraté piesne, a práve tam sa ukázal ten dar velikánov, že akúkoľvek prevzatú pieseň zaspievala, vyzeralo to, akoby ju ona napísala alebo akoby bola vymyslená len pre ňu. Všetky ostatné verzie zrazu upadli do zabudnutia.

Misha, speváčka

Som veľmi prekvapená, o jej smrti som sa dozvedela od vás, lebo som momentálne na chalupe a nesledujem vôbec médiá. Bola to pre mňa jedna z najväčších speváckych osobností, aké na tejto planéte vôbec boli. Vyrastala som na jej hudbe, keďže už ako dieťa som inklinovala viac k angličtine. Pamätám si, že sme mali doma jej staré platne, mala som asi 7 alebo 8 rokov. Ide o moje vôbec najútlejšie spomienky. Jej hudba tvorila základ môjho budúceho smerovania. Mám ju teda veľmi spätú s detstvom. Nielen mne, ale mnohým ukázala, ako to vlastne robiť. Bola pre mňa veľkou inšpiráciou.

Martin Valihora, bubeník

Bola podľa mňa jednou z najdôležitejších osobností černošskej kultúry. Patrila medzi osobnosti, ktoré položili vôbec základy R&B a soulu. Je to ďalšia veľká strata. A, samozrejme, nás ovplyvnila úplne všetkých, dodnes hráme jej skladby, ktoré sú nadčasové. Vždy bude veľkou legendou.

Záber z roku 1987: Speváci James Brown a Aretha...
Záber z roku 2011: SPeváčka Aretha Franklin...
+15Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #reakcie #Peter Lipa #Aretha Franklin #Martin Valihora #Misha