Arethu Franklinovú pripomenie koncert aj životopisný film

Kráľovná našich duší, najoduševnenejšia a najinšpiratívnejšia speváčka našej doby, strata pre každého, kto miluje naozajstnú hudbu, najväčší hlas americkej populárnej hudby stíchol - to boli reakcie Paula McCartneyho, Celine Dionovej, Eltona Johna a Bette Midlerovej na úmrtie Arethy Franklinovej.

18.08.2018 07:54
Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin... Foto: ,
Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin spieva národnú americkú hymnu.
debata

Po odchode kráľovnej soulu zaplavili internet slová vďaky, chvály a spomienky na prvú dámu soulu. Jej život a dielo pripomenie viacero spomienkových podujatí aj novembrový koncert v newyorskej Madison Square Garden, ktorý sa začal pripravovať ešte počas Franklinovej života. Jej kariéru, ktorá trvala šesť desaťročí, zaznamená aj pripravovaný životopisný film. Predstaviteľka hlavnej úlohy dostala ešte pred nakrúcaním požehnanie od samotnej speváčky.

Záber z roku 1987: Speváci James Brown a Aretha...
Záber z roku 2011: SPeváčka Aretha Franklin...
+15Záber z roku 2004: Speváčka Aretha Franklin...

Kedy sa svet posledný raz rozlúči s Arethou Franklinovou, nie je zatiaľ jasné. Detaily by podľa hovorkyne speváčkinej rodiny Gwendolyn Quinnovej mali byť známe začiatkom budúceho týždňa. Podľa prvých správ pripravuje rodina rozlúčku, pri ktorej bude môcť verejnosť vzdať hold speváčke v Múzeu afroamerickej histórie Charlesa H. Wrighta v Detroite. S odvolaním sa na zdroje blízke rodine o tom informoval portál tmz.com. Priestrannú sálu múzea zvolili pre očakávanú účasť tisícov ľudí. V roku 2005 sa na rovnakom mieste konala posledná rozlúčka s Rosou Parksovou, najznámejšou bojovníčkou za práva černochov. Aj s ňou sa lúčili tisícky ľudí, ktoré v dlhočizných radoch pred múzeom stáli od skorého rána.

Bola pre nich sestrou

V Detroite sa okrem poslednej rozlúčky bude konať aj niekoľko ďalších spomienkových akcií. Detroitské Motown Museum sa rozhodlo počas troch dní od piatka do nedele uctiť si Arethu Franklinovú tak, že vnútri aj pred múzeom budú znieť jej piesne. Múzeum pripomína úspechy a interpretov vydavateľstva Motown, ktoré sa od 60. rokov minulého storočia významne zaslúžilo o popularizáciu černošskej hudby. Pod krídla vydavateľstva patrili hviezdy ako Marvin Gaye, Smokey Robinson, Stevie Wonder, Supremes, Jackson 5 a mnohí ďalší. Aretha Franklinová tu síce svoje piesne nevydávala, Motown ju však považuje za svoju.

„Hoci nikdy nemala zmluvu s vydavateľstvom Motown, niet pochýb o tom, že bola súčasťou motownovskej rodiny,“ povedala riaditeľka múzea Robin Terryová. „Skupiny ako For Tops, Temptations či Smokey Robinson a The Miracles boli ako bratia. A ona bola pre nich sestrou,“ citovalo riaditeľku americké rádio WKAR.

Na jeseň by sa mal konať koncert na poctu Arethe Franklinovej v newyorskej Madison Square Garden. Organizuje ho Clive Davis, kreatívny šéf Sony Music, s ktorým Aretha Franklinová začala spolupracovať začiatkom 80. rokov. Koncert začal Davis s Franklinovou pripravovať ešte počas jej života. Newyorský galavečer mal byť oslavou jej 60-ročnej hudobnej kariéry. V súvislosti s koncertom sa spomínajú mnohé mená, sú to však zatiaľ iba špekulácie. Podľa portálu Showbiz411.com však bude jednou z hlavných hviezd Jennifer Hudsonová.

Halle Berryovú nahradila Jennifer Hudsonová

Finalistka speváckej súťaže American Idol a držiteľka Oscara za vedľajšiu úlohu v muzikáli Dreamgirls Jennifer Hudsonová podpísala pred rokmi zmluvu na nahrávanie svojho prvého albumu práve s Cliveom Davisom. Odvtedy vydala tri albumy, získala dve ceny Grammy, štyri ďalšie nominácie na ne a Aretha Franklinová si ju osobne vybrala, aby ju stvárnila v pripravovanom životopisnom filme. Keď to Clive Davis v januári v predvečer udeľovania cien Grammy oznámil, americké médiá pripomenuli, že Jennifer Hudsonová je jednou z mála herečiek, ktoré sa svojím hlasovým rozsahom dokážu priblížiť Franklinovej.

Keď sa pred rokmi začalo uvažovať o sfilmovaní Franklinovej života, speváčka chcela, aby ju na striebornom plátne stvárnila Halle Berryová. Tá síce úlohu zvažovala, nakoniec však odmietla, pretože svojím spevom by jej podľa svojich slov nespravila dobrú službu.

Franklinová vtedy prostredníctvom šou Wendy Williamsovej reagovala: „Bola mojou prvou voľbou. Nemala by podceňovať svoj vlastný talent. Existuje množstvo ďalších herečiek hlavných úloh, ktoré by určite rolu zvládli. Nikdy som od Halle neočakávala, že bude spievať. Je herečka, nie speváčka. Veľa hercov stvárnilo vokalistov tak, že iba otvárali ústa na plejbek,“ povedala vtedy Franklinová, ktorá nakoniec našla dokonalú predstaviteľku seba samej v Hudsonovej.

Clive Davis dokonca povedal, že keď sa ľudia pýtajú, kto bude nasledovníčkou Arethy Franklinovej, odpoveď je: Jennifer Hudsonová.

Plánovaný film by sa podľa portálu tmz.com mal zamerať na cestu Arethy Franklinovej „k objaveniu jej skutočného hlasu a toho, kým chce ako umelkyňa byť“. Nakrúcanie by sa mohlo začať na budúci rok, dátum premiéry však nie je určený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sláva #kariéra #film #úmrtie #Jennifer Hudson #kolegovia #Aretha Franklin