Okupáciu si pripomenú aj v Zálesí. Zahrá Kocáb aj Jobus

Podujatím s názvom Deň po si 50. výročie vpádu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy pripomenú v stredu 22. augusta v Zálesí v okrese Senec. Na pódiu sa predstavia Michael Kocáb, Braňo Jobus a Karpatské chrbáty. Súčasťou akcie bude aj výtvarný happening na tému August 1968, diskusia a premietanie filmu Okupácia 68.

22.08.2018 07:00
Michael Kocáb Foto: ,
Michael Kocáb bude jedným z hostí akcie Deň po.
debata (2)

„Päťdesiate výročie vpádu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy do našej krajiny v nás vyvolalo potrebu nenechať túto závažnú udalosť v našich životoch bez povšimnutia. Najmä v dnešnej dobe je potrebné, aby sme nezabúdali na minulosť a rozprávali sa o možných fatálnych dôsledkoch nesprávnych rozhodnutí,“ povedal za organizátorov podujatia Anton Šulík.

Deň po 50. výročí augustových udalostí sa v Zálesí predpoludním stretnú výtvarníci ako Jozef Gertli Danglár, Marek Ormandík, Róbert Hromec, Martin Shooty Šútovec, Milan Prekop a Igor Derevenec na výtvarnom happeningu. Jeho výsledkom budú maľby na tému vpádu vojsk do Československa.

Program bude pokračovať večer od 19. h hodinovým koncertom Michaela Kocába, s ktorým vystúpi Braňo Jobus a kapela Karpatské chrbáty. Kocáb je známy ako zakladateľ formácie Pražský výběr. Po revolúcii však vstúpil do politiky a stal sa poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom Strednej skupiny sovietskych vojsk v ČSFR. Presadzoval rýchly odsun vojsk a aj jeho zásluhou odišiel posledný transport už koncom júna 1991.

Po koncerte bude nasledovať diskusia, s Kocábom sa v nej stretnú Ladislav Snopko, Daniel Pastirčák, Jozef Gertli Danglár a historik Ľubomír Morbacher. Večer ukončí premietanie dokumentárneho filmu Okupácia 1968, v ktorom producent Peter Kerekes spojil štyri režisérky a jedného režiséra z piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy. Nakrútili spomienky vojakov rôznych národností a postavenia, ktorí sa na okupácii Československa zúčastnili.

Premietania v Zálesí budú pokračovať aj vo štvrtok, keď diváci uvidia dokumenty ukrajinskej režisérky Anny Kryvenko Môj neznámy vojak a portrét Miroslava Válka z dielne Patrika Lančariča. Akcia s názvom Deň po je „predvojom“ Záleskej divadelnej púte, ktorá v piatok a sobotu ponúkne divadelné predstavenia aj koncerty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Jobus #50 rokov od okupácie Československa #Michael Kocáb