Český pesničkár Thom Artway vydáva album All I Know

Mladý interpret na novinke prináša jedenásť piesní. Hosťujú na ňom speváčka Lenny, bubeník Roman Vícha, klavirista Michal Šupák, violončelistka Terezie Kovalová a operná speváčka Kateřina Gbelcová.

28.08.2018 00:00
Thom Artway Foto:
Český pesničkár Thom Artway.
debata

Český pesničkár Thom Artway, vlastným menom Tomáš Maček, vydáva 31. augusta svoj druhý album All I Know. Po intímnej debutovej nahrávke Hedgehog (2016) predstavuje novinka posun k energickejším a zvukovo bohatším skladbám. Je rýchlejšia a objavuje sa na nej viac elektroniky a elektrických gitár.

Prvé skladby albumu sa začali rodiť zhruba pred rokom a pol. „Album All I Know začal vznikať na ostrove Sumatra, kam som odcestoval na začiatku roku 2017. Dvadsať dní na takmer opustenom ostrove Sikandang mi poskytlo základ k trom piesňam – In Your Mind, This Light a High Above the Trees. No aj keď veľmi rád a často cestujem, najlepšie sa mi skladá doma. Zvyšné piesne teda vznikli v Rovině, v obci Hlásná Třebaň, kde som sa zdržiaval pol roka,“ prezradil dvojnásobný držiteľ českého Anděla.

Artway album nevymýšľal ako jednotný celok. „Piesne som skladal a nahrával tak, ako šiel čas. Nemal som od začiatku žiadnu jasnú formu, ako to býva u koncepčných albumov. Za tie dva roky sa udiali veci, ktoré ma inšpirovali k napísaniu práve tých jedenástich trackov, ktoré na albume poslucháči nájdu,“ priblížil spevák, ktorý tentoraz na všetkých skladbách textársky spolupracoval s pesničkárom Alasdairom Bouchom. „I keď som mal mnohokrát text celý hotový, upravili sme ho tak, aby mal väčšie napätie a viac poslucháča vtiahol do deja. A takisto, aby bol zrozumiteľnejší aj pre medzinárodné publikum,“ uviedol mladý interpret.

Na albume hosťujú speváčka Lenny, bubeník Roman Vícha a klavirista Michal Šupák. Operný vokál v poslednej piesni patrí Kateřině Gbelcovej a jednu skladbu ozdobila svojim violončelom Terezie Kovalová. O produkciu novinky sa s výnimkou jednej pesničky, ktorá vznikla v spolupráci s Ondřejom Turtákom, postaral Lukáš Chromek.

Svoje nové piesne Artway čoskoro predstaví na turné po českých mestách a neskôr, v novembri a decembri, i vo Veľkej Británii a Škótsku.

Thom Artway sa dostal do povedomia v Čechách a na Slovensku piesňou I Have No Inspiration (2016). Jeho skladbu High Above The Trees (2018) použili v kampani projektu Silent Forest za záchranu spevavých vtákov v Ázii. V roku 2018 sa ako jediný český interpret predstavil na festivale Sziget.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thom Artway #All I Know