Kráľ popu, Michael Jackson, by oslávil 60 rokov

Fanúšikovia na celom svete si pripomínajú nedožitých 60 rokov kráľa popu, speváka a skladateľa Michaela Jacksona. Bol jedným z deviatich detí Josepha a Katherine Jacksonových, narodil sa 29. augusta 1958 v Gary, meste na brehu Michiganského jazera.

29.08.2018 09:00
Michael Jackson Foto:
Michael Jackson na zábere z roku 1984.
debata

Michael bol veľmi vnímavý a od mala vedel imitovať, čo videl a počul. Ako trojročný vedel napodobniť hlas staršieho brata Jermaina, o rok neskôr odpozeral do posledného detailu tanečnú choreografiu speváka Jamesa Browna. V roku 1966 zostavil otec, bývalý gitarista skupiny Falcons, rodinnú kapelu, ktorú tvorilo päť chlapcov – Marlon, Jermaine, Tito, Jackie a najmladší Michael. Názov Jackson Five im dala suseda. Po škole ich otec naložil do mikrobusu a odviezol na koncerty, vracali sa nad ránom a ráno šli do školy. Michaelov vzťah k otcovi nebol dobrý, v detstve ho vraj bil, čo bolo pre neho impulzom, aby sa vlastnou húževnatosťou vymanil spod jeho tlaku.

Spevák Michael Jackson štartoval svoju kariéru... Foto: SITA
Michael Jackson - The Jackson 5 Spevák Michael Jackson štartoval svoju kariéru spoločne s bratmi vo formácii Jackson 5.

V roku 1969 podpísali Jacksonovci so spoločnosťou Motown nahrávaciu zmluvu, v decembri 1969 mali v americkom rebríčku prvú skladbu I Want You Back. Predaj singlu prevýšil dva milióny výliskov a z prvého miesta hitparády vytlačil skupinu Beatles. Od marca do septembra 1970 vydali ďalšie tri single so skladbami ABC, The Love You Save a I'll Be There. Všetky štyri skladby sa postupne dostali na prvé miesto. Jackson Five sa stali novou senzáciou v USA. Len v roku 1970 im Motown vydal štyri LP platne, v roku 1971 ďalšie tri. V lete roku 1975 ukončili Jackson Five spoluprácu s firmou Motown, ktorá predala viac ako 60 miliónov albumov s ich nahrávkami.

Už štyri roky predtým dostal 13-ročný Michael aj sólovú zmluvu s firmou Motown a v júni 1971 vychádza prvý album Got To Be There. V novembri 1971 vyšiel aj prvý rovnomenný singel, ktorý sa dostal na štvrté miesto. V októbri 1972 viedol prvýkrát americký rebríček so skladbou Ben. Pod týmto názvom vyšiel v decembri 1972 aj druhý štúdiový album. Zahral si vo filme The Wiz, ktorý sa nakrúcal v lete 1977. Film nebol veľmi úspešný, naopak, soundtrack zaznamenal vysoký predaj.

Pri nakrúcaní sa Michael zoznámil s producentom Quincym Jonesom, ktorý výrazne ovplyvnil jeho ďalšiu kariéru. Prvýkrát spolupracovali na úspešnom albume Off The Wall. Jeho predaj prevýšil sedem miliónov výliskov a získal cenu Grammy. V novembri 1982 vychádza album Thriller, ktorý prekonal všetky rekordy, predaj prevýšil sumu 100 miliónov kópií, viedol všetky významné albumové rebríčky a získal sedem cien Grammy.

Sláva a úspech mali aj svoje negatíva, Michael sa postupne vzďaľoval reálnemu životu. Žil, takpovediac, v izolácii. Kolovali informácie, že absolvoval niekoľko plastických operácií a že mu vstriekli do tela ženské hormóny, aby získal ladný pohyb a vysoký hlas. Pri návšteve Bieleho domu dostal 14. mája 1985 od prezidenta Ronalda Reagana a jeho manželky Nancy Prezidentskú cenu. V novembri 1984 dostal svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V januári 1985 zložil spolu s Lionelom Richiem skladbu We Are The World pre projekt USA For Africa. Celosvetový predaj singla dosiahol 20 miliónov výliskov.

V máji 1989 sa presťahoval na svoj novopostavený ranč Neverland v kalifornskej Santa Barbare, v máji 1994 si zobral za manželku Lisu Marie Presleyovú, dcéru kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho. Rozviedli sa v januári 1996. Jeho druhou manželkou bola zdravotná sestra Debbie Roweová, s ktorou mal dve deti, syna Princa Michaela (1997) a dcéru Paris Michael Katherine (1998). Po troch rokoch sa rozviedli. Jeho tretie dieťa, syn ‚Blanket‘ Prince Michael II., sa narodil v roku 2002. Meno matky, ktorá ho vynosila, Jackson pred verejnosťou utajil.

Počas života vydal desať štúdiových albumov, po smrti vyšli ešte dva, v decembri 2010 kompilácia Michael a v máji 2014 album Xscape. K diskografii patria aj viac ako štyri desiatky rôznych kompilácií. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mal 43 skladieb, 13 z nich sa dostalo na prvé miesto, v anglickej TOP 40 hitparáde bodovalo 50 jeho piesní, sedem z nich na prvom mieste. Získal 13 cien Grammy, 26 American Music Awards a 16 World Music Awards.

Zomrel náhle 25. júna 2009 vo veku 50 rokov, iba pár dní pred návratom na koncertné pódiá s novým koncertným projektom This Is It. Pochovaný je na cintoríne Forest Lawn Memorial Park v Glendale v losangeleskom dištrikte v súkromnej časti hrobky Great Mausoleum. Na jeho ‚moonwalk‘ a piesne sa nedá zabudnúť. V týchto dňoch si fanúšikovia kráľa popu pripomenú jeho nedožité 60. narodeniny.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Michael Jackson #narodeniny