Lana Del Rey svojich izraelských a palestínskych fanúšikov nepoteší

Americká speváčka Lana Del Rey po tlaku zo strany palestínskych aktivistov zrušila plánovaný koncert v Izraeli.

01.09.2018 15:20
Speváčka Lana Del Rey prišla na vyhlásenie cien... Foto: ,
Speváčka Lana Del Rey.
debata

Oznámila to v piatok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde napísala, že vystúpenie odkladá, kým nebude môcť navštíviť svojich izraelských aj palestínskych fanúšikov.

Nie je pritom jasné, či jej rozhodnute je priamou reakciou na nátlak hnutia Bojkot, odopieranie a sankcie (BDS), ktoré vyzýva obchodníkov, umelcov a univerzity, aby prerušili spoluprácu s Izraelom. Je to podľa nich nenásilný spôsob, ako upozorniť na palestínsky problém. Podľa Izraela sa však za ním ukrýva snaha poškodiť alebo zničiť židovský štát.

Tridsaťtriročná Del Rey, ktorá mala byť headlinerkou budúcotýždňového prvého ročníka festivalu Meteor v kibuci Lehavot ha-Bašan na severe Izraela, pritom najprv rozhodnutie vystúpiť tam obhajovala. „Vystúpenie v Tel Avive nie je politickým stanoviskom a nedá sa považovať za súhlas s politikou tej krajiny. Podobne ako akékoľvek vystúpenie tu v Kalifornii neznamená, že moje názory sú v zhode s našou aktuálnou vládou a jej často neľudskými činmi,“ napísala na Twitteri.

Lana Del Rey, vlastným menom Elizabeth Woolridge Grant, debutovala v roku 2008 EP nahrávkou Kill Kill, po ktorej vydala album Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant (2010). Do povedomia verejnosti sa však dostala až v roku 2011 vďaka hitu Video Games, ktorý sa prebojoval do top 10 britského singlového rebríčka. Skladba je súčasťou jej druhej štúdiovky Born To Die (2012), ktorá obsahuje aj single Blue Jeans, National Anthem, Dark Paradise, Born To Die alebo Summertime Sadness. S tretím albumom Ultraviolence (2014) po prvý raz dobyla americký rebríček Billboard 200. S nasledujúcou nahrávkou Honeymoon (2015) sa dostala v UK Charte aj Billboarde 200 na druhé miesto a s najnovším albumom Lust for Life (2017) oba rebríčky dobyla. Speváčka už stihla získať napríklad dve BRIT Awards, jednu Q Award a jednu Ivor Novello Award. Na konte má tiež štyri nominácie na Grammy a jednu na Zlatý glóbus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #koncert #Lana del Rey