Paul McCartney nahral album plný hudobnej radosti

Do auta britského zabávača Jamesa Cordena nasadne povedomý sedemdesiatnik. Je to Paul McCartney.

15.09.2018 16:00
Paul McCartney Foto:
Paul McCartney nezostáva v minulosti.
debata

Spoločne jazdia Liverpoolom, spievajú pesničky Beatles a Paul spomína. Toto dvadsaťtriminútové video dobylo internet. Nekompromisne. Presne tak, ako kedysi valcovali hitparády štyria chlapci z Liverpoolu. Je rok 2018 a Paul McCartney oslávi o štyri roky osemdesiatku. Napriek tomu nositeľ titulu sir nezostáva v minulosti. Naopak, hudbu si stále užíva naplno. Úprimne a s obrovským nadšením. Macca, ako ho prezývajú už od polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia, vydal minulý týždeň nový album Egypt Station. A opäť prekvapil.

Porovnávanie s tvorbou Beatles je nevyhnutným klišé. McCartney bojoval s tieňom zlatej minulosti už od začiatku svojej sólovej kariéry. "Už to nie je ono,“ hodnotili fanúšikovia legendárnej britskej štvorice. Kto chce počúvať Beatles, nech počúva Beatles. Jednoduchá rada, ktorá vám v prípade Egypt Station ušetrí takmer hodinu. Maccova osemnásta sólová nahrávka má modernú produkciu. Žiadne unavené pesničky starnúcej legendy na nej nenájdete. McCartneyho hudobná nostalgia má špecifický zvuk. Stačí, aby zaspieval prvých pár slov, a poslucháč vie, koho počúva. Takéto renomé sa nedá získať snaživou propagáciou ani výbornými recenziami. Je to záležitosť unikátneho hudobného citu. Na tejto planéte sa pohybuje iba niekoľko jedincov s touto "superschopnosťou“. A Paul McCartney je jedným z nich.

Stále vo forme a bez hviezdnych manierov

Atmosférické intro prechádza do nádhernej balady I Don't Know. "Čo robím zle?, neviem, môj brat mi povedal, že život nie je bolesť,“ spieva sedemdesiatnik s chlapčenským pohľadom. Krehkosť verzus neočakávaná dravosť. To sú McCartneyho tromfy. Produkciu svojej novinky zveril Gregovi Kurstinovi. O generáciu mladší hudobník pochopil poetiku svojho prominentného klienta. Kurstin v minulosti produkoval nahrávky Adele, Lily Allen, Becka aj Foo Fighters. S osobnosťou McCartneyho formátu spolupracoval po prvýkrát. Z Egypt Station napriek tomu necítiť prehnaný rešpekt voči legende. Na západnom hudobnom trhu je takéto uchopenie hudobného materiálu samozrejmosťou.

Maccova novinka je aj preto pesničkárskou nahrávkou v tom najlepšom zmysle slova. Experimentovanie hľadajte na McCartneyho starších albumoch. Súčasnú mainstremovú produkciu najviac pripomínajú single Come On to Me a Fuh You (produkoval ho Ryan Tedder z kapely One Republic). Zvyšná štrnástka nových skladieb nesie McCartneyho typický skladateľský rukopis. Ľahkosť akustickej Happy with You strieda chytľavý "groove“ Who Cares a v People Want Peace príde aj na violončelá.

Skladby, ktoré si zapamätáte

Kurstinova produkcia ide viac po melódii ako po celkovom aranžmáne. "Upratané“ nástroje a hlas v popredí. Tak sa vyrábajú dnešné hity. McCartney občas pritlačí na pulz skladieb (Caesar Rock, Hunt You Down/Naked/C-Link), no na svojej novinke zostáva viac spevákom ako skladateľom. Egypt Station je farebnou nahrávkou s niekoľkými silnými skladbami. Je to málo? Kto z McCartneyho rovesníkov dokáže nahrať album s takým otvoreným prístupom k novému zvuku? Macca vie stále písať skladby, ktoré zostanú v poslucháčovej hlave. Pustite si Egypt Station poriadne nahlas. Posledné, čo vám napadne, bude, že počúvate novinku budúceho osemdesiatnika.

Paul McCartney

Hodnotenie Pravdy:

  • 4 hviezdičky z 5
  • Paul McCartney: Egypt Station, Capitol Records 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Paul McCartney