Konvergencie presvedčia, že aj krčma môže byť kultúrnym miestom

Anglicko v čase občianskej vojny je jedným z posledných miest, v ktorom by sa tvoriví divadelníci či hudobníci chceli ocitnúť.

20.09.2018 14:00
The Alehouse Sessions Foto:
Projekt The Alehouse Sessions približuje atmosféru anglických hostincov 17. storočia.
debata

Po tom, čo puritáni uzavreli koncertné sály a divadlá, museli si skúsení umelci pod hrozbou perzekúcie nájsť nové útočisko. Hudba, jedlo, pitie, ženy, bitky, hazard, krik, smiech, tanec… To všetko sa v 17. storočí ozývalo v anglických puboch, tavernách a hostincoch, kam sa nakoniec uchýlili. Priblížiť nespútanú atmosféru "zakázaných koncertov“ sa počas Konvergencií pokúsi aj hudobný súbor Barokksolistene. Projekt The Alehouse Sessions uvedie 21. septembra v bratislavskej design factory.

Len ťažko uveriť tomu, že takáto situácia nastala v Anglicku po tzv. zlatom veku – alžbetínskej ére, v ktorej okrem iných tvoril aj William Shakespeare. Aj keď bol Karol I. Stuart známy svojou vášňou pre umenie, jeho odporcovia v parlamente ho označovali za nevhodné a nemorálne. Karol II. po nástupe na trón síce umelcov opäť rehabilitoval, z "krčmovej hudby“ sa však medzitým stal svojbytný a populárny žáner. Ten fascinoval aj nórskeho huslistu Bjarteho Eikeho, ktorý sa ho so súborom Barokksolistene rozhodol oživiť v podobe bezprostredného a vtipného hudobného divadla.

"Základom projektu je interakcia medzi hudobníkmi a publikom priamo na scéne. Ak to vsadíme do historického kontextu, The Alehouse Sessions čerpá inšpiráciu zo Shakespearovho divadla, pre ktoré bola typická priama komunikácia medzi pódiom a obecenstvom,“ priblížil na stránke súboru Bjarte Eike. Kľúčovou súčasťou The Alehouse Sessions sú aj kulisy, vďaka ktorým pôsobí návrat v čase naozaj hodnoverne. Diváci si v provizórnej krčmičke môžu odpíjať z čapovaného piva, vyspevovať spolu s účinkujúcimi a z tesnej blízkosti pozorovať radosť z hry, temperamentného tanca, ale aj prejavy rôzneho charakteru, ktoré k tomuto prostrediu jednoducho patria.

Počas večera zaznie rôznorodá hudba – od námorníckych pesničiek, ľudových melódií, cez clivé balady až po hravé úpravy diel "vážnych majstrov“. Rozmanitosť pre skúsených hudobníkov z Barokksolistene nie je žiaden problém. "Nejde o žiadnu klasiku, určite nie britskú. Ale je to povznášajúce,“ napísala o projekte Erica Jealová z britského Guardianu. "Ako nám pripomína slogan súboru Barokksolistene – Je to iba stará popová hudba. Títo interpreti odzrkadľujú radosť z hudby, čo je možno tým najhodnotnejším druhom autenticity,“ dodala. V projekte The Alehouse Sessions sa okrem iných predstaví aj slovenský huslista Miloš Valent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #The Alehouse Sessions