Raper Matys: Uvedomil som si vplyv toho, o čom rapujem

Keď iní mlčia a odvracajú pohľad, on všetko pozorne sleduje a kričí tak, aby ho bolo dobre počuť. Jeho texty sú úprimné, intímne, ale aj drzé a ostré. Mladý uvedomelý raper Matys o svojom svetonázore aj tvorbe porozprával pre Pravdu.

20.09.2018 12:00
Raper Matys Foto: ,
Raper Matys vystúpil na Uprising festivale s kapelou Monštrument.
debata (2)

Patríte k raperom, ktorí sa vyjadrujú aj k spoločensko-politických témam a nebojíte sa na plné ústa povedať svoj názor. Do akej miery môže podľa vás umelec ovplyvniť verejnú mienku?

Závisí to od dosahu toho umelca. Ja napríklad ovplyvním verejnú mienku podstatne menej ako povedzme Majk Spirit. No určite si myslím, že umelec môže ovplyvniť do zásadnej miery verejnú mienku, minimálne svojich fanúšikov.

Prečo sa podľa vás tak málo raperov na Slovensku vyjadruje k pálčivým témam v spoločnosti?

Je ťažké to súdiť. To, že to niekoho nezaujíma, nemusia niekedy byť iba alibistické výhovorky. V iných prípadoch to naozaj môže byť strach, že človek stratí fanúšikov. Pravda je taká, že naozaj veľa rapových fanúšikov má názory, ktoré podľa mňa nie sú zlučiteľné s tou muzikou, keďže vyšla z prostredia černošskej komunity.

So Strespezom ste spolu spravili skladbu Farby pojednávajú o vzrastajúcom neonacizme a xenofóbii na Slovensku. Máte s neonacistami nejaké priame skúsenosti?

Áno, mal som, nebolo to síce v konečnom dôsledku nič strašné, ale keďže som bol už od útleho detstva nastavený proti akýmkoľvek takýmto prejavom, tak mi už len samotná existencia takých ľudí veľmi prekážala. Teraz mám 27 rokov. Keď som bol dieťa a potom neskôr tínedžer, bolo ich všade pomerne veľa a vídaval som ich naozaj často. Potom to začalo byť chvalabohu lepšie, no nerád by som bol, keby sa niečo podobné zase opakovalo. Trebárs, aby sa môj syn raz musel pohybovať medzi takýmito ľuďmi a prichádzal s nimi do konfliktu.

Ako vnímate súčasnú spoločensko-politickú situáciu na Slovensku? Čo sú dnes hlavné problémy?

Gro problému je podľa mňa to, že v rámci našej vrcholovej politiky sa ľudia dlhodobo o krajinu nestarajú tak, ako by mali. Nerobia kroky, ktoré by robiť mohli, a skôr krajinu zanedbávajú, než by ju chceli posunúť niekam ďalej. Od toho sa to začína. Myslím si, že keby nebolo týchto vecí, extrémisti ako Kotleba s tými ich populistickými „žvástami“, že všetko vyriešia a dajú do poriadku, by priestor ani nedostali.

Viacero vašich skladieb je istým obrazom súčasnej mladej generácie, obrazom doby. Je to váš zámer?

Popravde nie je. Väčšinou naozaj píšem tak, ako to cítim. To, čo žijem, sa odzrkadľuje v mojich skladbách. Moja tvorba sa v každom prípade dosť zmenila, uvedomil som si isté veci, aký vplyv môže mať to, o čom rapujem, a podobne. Žil som tiež istú dobu istým životným štýlom, ktorý je diametrálne odlišný od toho, akým štýlom žijem dnes. A aj na mojom tohtoročnom debutovom albume Martin, myslím, cítiť, že veci vnímam už trochu inak.

Vo vašej hudbe tiež cítiť istú žánrovú rozmanitosť. Kde ste sa najviac inšpirovali?

Mám veľmi rád hudobníkov ako Kendrick Lamar, J. Cole, mám rád aj Kanyeho Westa, teda aj komerčných umelcov. Nerozlišujem hudbu na mainstream a underground, delím ju na dobrú a zlú. No to je, samozrejme, môj subjektívny pohľad. Snažím sa mať čo najširší záber aj mimo svojho žánru. Počúvam napríklad veľa soulu, tiež džez, ale aj techno. Jednoducho všetko, čo ma určitým spôsobom chytí a baví.

Čo od vás môžu fanúšikovia čakať v najbližšom čase?

Tento rok som vydal Martina, predtým ešte mixtape, vydal som tiež album Dropbox s Prezidentom Lourajderom a Ideom. V októbri by mal vyjsť ešte jeden album pod hlavičkou vydavateľstva Ty nikdy, ktorý sme nahrávali v Berlíne. Stále pracujem aj na nových veciach, no nemám zatiaľ nič nejako ucelené, čo by som mohol vydať budúci rok. Mám teda skôr plán vydávať v priebehu roka single s videoklipmi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hip-hop #rap #raper #Uprising Festival #Matys