Českého slávika tento rok nevyhlásia, anketa má pauzu

Anketa sa podľa usporiadateľskej agentúry musí vysporiadať so silou sociálnych sietí. Minuloročné hlasovania sprevádzali kauzy okolo kontroverznej českej kapely Ortel.

20.09.2018 09:11
karel gott Foto:
Karel Gott počas kariéry získal 42 ocenení Český slávik.
debata (10)

Český slávik sa tento rok neuskutoční. Anketa o najpopulárnejších českých interpretov potrebuje pauzu, potvrdil pre portál idnes.cz Jaroslav Těšínský z usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica. „V pláne je pauza na jeden rok. Ja síce pripravujem zmeny, ale pri ich realizácii už nebudem. Slávika som pripravoval viac ako 20 rokov a to stačí,“ uviedol Těšínský pre spomínaný portál.

Hlavným impulzom pre tento krok boli kauzy spojené s poslednými ročníkmi vyhlasovania ankety v súvislosti s kapelou Ortel a jej frontmanom Tomášom Ortelom, ktorej texty sú označované za extrémistické. Fanúšikovia kapely sa organizovali na sociálnych sieťach, posielali hlasy do ankety a jej výsledky tak nekorešpondovali s reálnym významom tejto kapely, uvádza český server idnes.cz.

Xenofóbna formácia Ortel vo svojich textoch využíva strach z islamu, vystupuje proti utečencom aj menšinám a je považovaná za extrémistickú kapelu. Minulý rok skupina Kabát vrátila ocenenie organizátorom, rovnako sa rozhodol aj Michal David, dôvody boli nezrovnalosti v hlasovaní.

Organizátori uviedli, že sa snažia nájsť novú koncepciu ankety aj hlasovania, ktoré by bolo predovšetkým o hudbe. Zároveň však priznali, že to nie je ľahké a vyžaduje si to čas.

Těšínský zároveň pre blesk.cz potvrdil, že bojuje s onkologickým ochorením a na rekonvalescenciu potrebuje dostatok času. Napokon dodal, že spolu s tímom chcú fanúšikom priniesť modernejšiu verziu Českého slávika. „Anketa sa musí vysporiadať aj so silou sociálnych sietí,“ dodal pre portál blesk.cz.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #Český slávik #Ortel