Mercury Prize získali Wolf Alice za štúdiovku Visions of a Life

Formácia z Londýna tak dostala spolu s cenou, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album, aj finančnú odmenu 25-tisíc libier (v prepočte 28 220 eur).

21.09.2018 12:19
Wolf Alices Foto: ,
Členovia kapely Wolf Alices cenou Life Mercury Prize 2018.
debata

„Veľa pre mňa znamená, že si to môžem prevziať s mojimi troma najlepšími priateľmi,“ vyjadrila sa počas slávnostného udeľovania frontmanka kapely Ellie Rowsell.

Medzi nominovanými na tohtoročnú Mercury Prize boli okrem Wolf Alice aj Arctic Monkeys (Tranquility Base Hotel & Casino), Everything Everything (A Fever Dream), Everything is Recorded (Everything is Recorded by Richard Russell), Florence and the Machine (High as Hope), Jorja Smith (Lost & Found), King Krule (The Ooz), Lily Allen (No Shame), Nadine Shah (Holiday Destination), Noel Gallagher's High Flying Birds (Who Built The Moon?), Novelist (Novelist Guy) a Sons of Kemet (Your Queen is a Reptile).

Cenu po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Neskôr si ju pripísali na konto napríklad aj Ms. Dynamite, Portishead, Pulp, Suede, Alt-J, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Klaxons, James Blake, Young Fathers, Benjamin Clementine, Skepta a Sampha. Ako jediná získala Mercury Prize dva razy PJ Harvey, keď uspela s albumami Stories From The City, Stories From The Sea (2000) a Let England Shake (2011).

Wolf Alice založili v roku 2010 Ellie Rowsell (vokály, gitara) a Joff Oddie (gitara, vokály). V roku 2012 sa k nim pridali Theo Ellis (basgitara) a Joel Amey (bicie, vokály). Ich debutová štúdiovka My Love Is Cool vyšla v júni 2015. Album obsahuje aj skladbu Silk, ktorá sa objavila aj v snímke T2 Trainspotting (2016). Spomínanú druhú štúdiovku Visions of a Life muzikanti uviedli na trh vlani v septembri. Formácia má na konte dve NME Awards či nominácie na Brit Award, Ivor Novello Award či cenu Grammy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #Wolf Alice