Kolegovia o Jane Kocianovej: Bola to speváčka s veľkým srdcom

Kolegovia a spolupracovníci Jany Kocianovej reagujú na úmrtie speváčky.

24.09.2018 18:02
Jana Kocianová na archívnej snímke z roku 1976. Foto: ,
Jana Kocianová na archívnej snímke z roku 1976.
debata (1)

Pavol Zelenay, hudobný skladateľ a redaktor

S Janou Kocianovou ako speváčkou som sa oboznámil na Oravských synkopách v roku 1971. Tam spievala pieseň Mojich sĺz sa nedočkáš. Autor bol Vlado Oravec a text napísal Alojz Čobej. Podala pozoruhodný výkon a vyspievala druhé miesto. Zapôsobila na mňa a keďže som bol v tom čase vedúcim redakcie populárnej hudby, pozval som ju nahrávať do rozhlasu. Prišla a nahrala pieseň Francisa Laia Kadiaľ ísť v spolupráci s Leošom Komárkom ako hudobným režisérom. Bol som pri tom nahrávaní a videl som, že má veľké predpoklady aj veľký talent. Dostala ďalšie príležitosti, ktorých sa ujala veľmi dobre. Keď som napísal pieseň Pár nôt v spolupráci s textárom Ľubošom Zemanom, požiadali sme ju, či by sa tejto piesne ujala. Súhlasila a nakoniec prispela svojím interpretačným výkonom k tomu, že sme vyhrali v roku 1976 Bratislavskú zlatú lýru. Podľa pravidiel súťaže naša pieseň postupovala do súťaže medzinárodnej a aj tam vyhrala prvú cenu. Následne som pre ňu napísal viacero piesní a zveril som jej aj pieseň, ktorú som napísal pre moju mamu. Tú tiež krásne zaspievala.

Marcela Laiferová, speváčka

Ostalo tu po nej množstvo krásnych nahrávok. Je to veľká škoda, mohla ešte odspievať viacero koncertov. Slovensko totiž nemá toľko dobrých, skutočných spevákov. Mala taký špecifický temný, tajomný hlas. Bola introvertný typ človeka. Maximálne sa sústredila na svoju prácu. Vždy sa ponorila do toho svojho sveta hudby a myslím, že tento svet jej aj určite chýbal, keď pred štyrmi rokmi ťažko ochorela. Bola aj operovaná a nechcela už spievať, keďže mala problémy s hlasivkami. Bolo naozaj smutné sledovať ju v tom období. Vo svojom živote však urobila maximum pre to, čo milovala. Sláva Bohu, že žila.

Peter Lipa, spevák a organizátor Bratislavských jazzových dní

Jana Kocianová bola veľmi dobrá speváčka, vždy mala blízko aj k džezu. Spievala s dixielandom aj s ďalšími džezovými súbormi. Mám pocit, že gospel a spirituálna rovina jej boli najvlastnejšie. Urobila však veľkú kariéru ako popová speváčka. Kvôli tomu ju vlastne poznali ľudia. Jej srdce však akoby patrilo práve svätej hudbe. Je smutné, že odišla. Bude určite chýbať, no dúfajme, že ľudia budú počúvať aj naďalej hudbu, ktorá po nej ostala.

Pavel Daněk, hudobník a organizátor Bratislavských jazzových dní

S Jankou som veľmi dlho spolupracoval. Nahral som s ňou dve alebo tri platne a veľmi rád na tú dobu spomínam. Bola to speváčka s veľkým srdcom. Vždy bola nesmierne zlatá. Výnimočné na nej bolo najviac to, že sa nebránila prakticky žiadnemu žánru. Spievala džez, folklór, rock. Keď sa pozriete na jej tvorbu, mala rôzne obdobia, vždy to bolo rozmanité, iné. Bývala tiež veľmi sebakritická, pretože bola veľkou profesionálkou. Spolupráca s ňou bola aj tak trochu prelomová, lebo spolu s ostatnými hudobníkmi okolo Deža Ursinyho sme si nikdy nemysleli, že budeme spolupracovať s takou skvelou speváčkou. Všetko vedela vždy naozaj krásne zaspievať, či už išlo o moje skladby alebo Dežove či Hammelove. Mám na ňu tie najkrajšie spomienky.

Jana Kocianová s chytľavou skladbou Pár nôt
Jana Kocianová počas koncertu "Mám rozprávkový...
+5Jana Kocianová na snímke z roku 2005.

Janko Lehotský, hudobník

Som z toho veľmi smutný. Mal som ju úprimne rád, rovnako ako ju mal rád aj môj brat, trubkár Juraj, ktorý už nie je medzi nami. Bola speváčkou s obrovským citom. Spievala široký repertoár. Práve to bolo na nej úžasné. Vedela sa uplatniť v hocijakom žánri. Mrzí ma, že odišla.

Katarina Korcek, speváčka

Stretla som ju veľakrát, dokonca aj keď som prišla prvýkrát spievať na Slovensko. Zdala sa mi vždy ako veľmi milá, prirodzená žena. A samozrejme, bola to pani speváčka. Bolo na nej cítiť, že spieva s radosťou. Mala pekný soulový prejav. Bolo jedno, akú pieseň spievala, vždy to bolo skvelé. Je mi to veľmi ľúto.

Juraj Hort, umelecký vedúci The Gospel Family

Janka bola pre mňa vždy správne naladená na konkrétny okamih. V rámci spolupráce so zborom The Gospel Family spravila vždy presne to, čo sa od nej očakávalo. Vždy bola pripravená a podala veľmi profesionálny výkon. Veľmi sme sa zblížili aj ľudsky. Takisto aj s jej manželom Jožkom. Bola skvelý človek, ktorý bude chýbať nielen mne, ale celkovo v rámci popovej scény. Piesne, ktoré spievala, mali obrovskú výpovednú hodnotu a dokázala ich vždy fantasticky podať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jana Kocianová