Peter Lipa stále v plnom nasadení

Keď sa povie slovenský džez, nikoho zrejme neprekvapí automatická asociácia s Petrom Lipom.

27.09.2018 07:00
Peter Lipa Foto: ,
Peter Lipa na zábere z vyhlásenia Cien SOZA.
debata

Prekvapiť však dokáže niečo celkom iné – až zarážajúca skromnosť, s ktorou Lipa pristupuje nielen k svojej osobe, ale aj k zásluhám plynúcim z dlhoročnej kariéry speváka, skladateľa a v neposlednom rade aktívneho tvorcu slovenskej kultúry.

Keď sa dozvedel o narodeninovom koncerte k 75. narodeninám, potešil sa. Nie preto, že sa stane objektom záujmu a obdivu. Dôvodom bola už len elementárna radosť z toho, že môže na pódiu opäť zaspievať hudbu, ktorú miluje. Peter Lipa má jediný cieľ – naďalej vystupovať, spievať a tvoriť, a preto ho podtitul štvrtkového koncertu v bratislavskom Istropolise vystihuje dokonale. Už 75 rokov totiž žije v plnom nasadení.

Slovenský džezmen oslávil 75. narodeniny 30. mája tohto roku a práve toto výročie bolo pre organizátorov dobrým dôvodom na jeho verejnú koncertnú oslavu. "Petra poznám už veľmi dlho, prakticky odmalička. Hlavne cez môjho bratranca Rasťa Vachu, s ktorým v kapele začínal. Boli nielen spoluhráči a muzikanti, ale aj veľkí kamaráti. Veľkú úlohu teda zohral aj osobný aspekt,“ približuje producentka Jana Vachová, ktorá koncert organizuje spoločne s Ladislavom Snopkom.

Ako dodala, koncert nebude venovaný len samotnému jubilantovi, bude patriť aj širokej verejnosti: "Peter Lipa je umelec, ktorý celoživotným nasadením – ako hovorí aj slogan koncertu – spravil pre slovenskú kultúru veľmi veľa, a to nielen na domácej scéne, ale aj v zahraničí.“

Petra Lipu tento nápad potešil aj zaskočil. Je však rád, že podujatie pripravujú ľudia, ktorých veľmi dobre pozná. "Ja sám by som sa do takého veľkého koncertu nikdy nepustil,“ poznamenal na adresu oslavy, na ktorej sa predstaví asi 80 účinkujúcich. Lipove skladby odznejú v podaní Jany Kirschner, Jaromíra Nohavicu, Marie Rottrovej, Zuzany Mikulcovej, kapely IMT Smile, ale aj rapera Opaka. Nostalgiu jeho prvých kapiel zase oživia mnohí aktívni, ale aj v súčasnosti neaktívni inštrumentalisti, ktorí sa spoločne stretnú len pri príležitosti tohto koncertu. Žánrové zastúpenie bude pestré, čo v konečnom dôsledku odráža aj Lipovu flexibilitu ako hudobníka.

"Čo sa týka mojej tvorby, zo začiatku sa všetko krútilo len okolo džezu. Časom som sa však zameral aj na iné méty. Za vyšší stupeň ,hudobníctvaʻ dnes považujem hudbu ako takú. Už netrvám na tom, že to musí byť len džez. V živote som našiel veľmi veľa príkladov ľudí, ktorí kombinovaním rôznych prvkov robili kvalitnú a obdivuhodnú hudbu. Podarilo sa im vytvoriť niečo špecifické a rozpoznateľné. Touto cestou som vždy chcel ísť aj ja. Ak sa to podarí, pre umelca je to väčší úspech, ako byť zaškatuľkovaný len ako džezmen. Verím, že robím hudbu, ktorá je svojská a ktorú niektorí ľudia môžu označiť za typicky lipovskú,“ dodal spevák k rôznorodému zloženiu hostí.

Medzi účinkujúcimi nemôže chýbať ani dlhodobý spolupracovník Petra Lipu – humorista, herec, spevák a textár Milan Lasica. Ich spoločný album Podobnosť čisto náhodná nedávno získal aj Cenu SOZA za najúspešnejší zvukový nosič. Lipa sa však spojeniu tvorivý tandem stále bráni: "V tomto prípade by som bol veľmi opatrný, pretože z nás dvoch je práve on tou žiarovejšou osobnosťou. Je však pravda, že mi venoval peknú zbierku textov. Vytvorili sme tiež dva veľké projekty, kde spievam len jeho pesničky. Spoluprácu s ním vnímam ako veľkú poctu a teším sa z každej sekundy, ktorú spolu strávime na pódiu. Najskôr som bol hlavne jeho divák, skamarátili sme sa až oveľa neskôr. Hovoriť o tandeme je preto pre mňa nebezpečné, takisto mi to nedovolí skromnosť, som však veľmi rád, že som ho spoznal, nielen ako textára, ale aj ako priateľa.“

Počas narodeninového koncertu bude oslávenec stále pendlovať medzi prvým radom, kde bude mať čestné miesto, a pódiom. "Pôvodne to mal byť koncert pre mňa, no nemôže to byť celkom tak, pretože všetky staršie skupiny boli postavené na mojom speve. Niektorí muzikanti síce budú spievať sami, v tom prípade ma však zase chcú vidieť medzi sebou,“ prezrádza Lipa, ktorý koncert ukončí v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Aj keď lístky na podujatie sú už beznádejne vypredané, diváci si nemusia zúfať. Koncert si budú môcť vychutnať neskôr na obrazovke RTVS, ktorá z neho pripraví televízny záznam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #RTVS #oslava #jubileum #Peter Lipa