Začínajú sa Bratislavské hudobné slávnosti. Čo koncert, to magický zážitok

"Všetci hudobníci snívame o tónoch, ktoré v skutočnosti nikdy nenájdeme. Ale celý život strávime hľadaním ideálu, ktorý je zakódovaný v našej DNA," hovorí Renaud Capucon.

28.09.2018 10:52
BHS-Renaud Capucon Foto:
Huslista Renaud Capucon.
debata

Francúzsky huslista, ktorý už má aj v Bratislave veľa obdivovateľov, vyniká schopnosťou presvedčivého stvárnenia kontrastu, subtílnej nehy a šarmantnej odvahy. Očarí opäť – ako hosť hneď na prvom koncerte Slovenskej filharmónie pod taktovkou jej šéfdirigenta Jamesa Judda, ktorý 28. septembra otvorí 54. ročník Bratislavských hudobných slávností.

„Najvýznamnejší sviatok vážnej hudby je festivalom interpretov. Nešpecializuje sa na určité tvorivé obdobia alebo skladateľské osobnosti, ale na umenie interpretácie. Možno aj tým priťahuje nielen domáce publikum,“ zdôrazňuje Marián Lapšanský, klavírny virtuóz a riaditeľ Filharmónie, ktorá BHS-ky organizuje a zabezpečuje. Pozvánku prijali mnohí výnimoční dirigenti, sólisti aj inštrumentalisti zo zahraničia. V bratislavskej Redute sa predstaví aj deväť zahraničných orchestrov. Okrem iných aj jeden z najvýznamnejších reprezentantov krajiny galského kohúta – Orchestre de Paris sídliaci v novopostavenej exkluzívnej budove filharmónie architekta Jeana Nouvela.

„Festival pritiahne aj veľa milovníkov vážnej hudby zo zahraničia. Našou ctižiadosťou je preto prezentovať pred medzinárodným publikom aj to najlepšie, čo v oblasti interpretačného umenia na Slovensku máme,“ pokračuje Marián Lapšanský. Ani tento rok teda nebude chýbať špička domácej interpretačnej scény. Štyri večery v koncertnej sieni už tradične patria Slovenskej filharmónii, ktorá je výkladnou skriňou hudobného umenia. Na dirigentský stupienok sa však vždy postaví iný majster taktovky a vždy iní sólisti.

Renomovaný a vo svete žiadaný a oceňovaný Juraj Valčuha uvedie Wagnerovu Valkýru. Francúzsko-americký dirigent – rodák z Bejrútu s arménskymi koreňmi – ponúkne južanskou náladou korenený zážitok z pestrej hudobnej mozaiky, do ktorej zaradil aj pre Mexičanov kultovú skladbu Artura Márqueza. Vizuálnej predstave o dirigentovi nezodpovedajúci Eivid Gullberg Jensen, ktorý sa pred našich filharmonikov postaví po prvý raz, sa postará 14. októbra o festivalové finále. Pod jeho taktovkou zaznie Čajkovského Husľový koncert D dur a Rachmaninove Symfonické tance.

„Z môjho pohľadu bude každý koncert niečím výnimočný. A každý má svoje kvality. Či už v tom, že prináša aj diela, ktoré počuť málokedy, alebo v tom, že ponúka výnimočné interpretačné výkony,“ dodal Marián Lapšanský. Bodkou za Bratislavskými hudobnými slávnosťami bude 27. februára recitál klavírneho virtuóza Daniila Trifonova, ktorý sa začiatkom roka stal majiteľom prestížnej Ceny Grammny. Lístky zakúpené na jeho recitál ostávajú v platnosti.

„Môj maliarsky pohľad na svet vyviera z pohnútok pozitívneho videnia, ale tiež z dôvery v jeho krásu a viery v nepremožiteľné bohatstvo a rozmanitosť jeho javov. Je asi vzdialený od prvoplánového očarenia,“ vyznáva sa Ján Berger. Jeho obraz Echo na plagáte BHS napovedá, že na najväčšom sviatku vážnej hudby v našich zemepisných šírkach nebude o sugestívne a magické zážitky núdza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Juraj Valčuha #Renaud Capucon #James Judd #Daniilo Trifonov