BHS: Magdaléna Kožená v Záhrade nárekov

Ctižiadostivá a ničoho sa neštítiaca Agrippina ťahala za nitky politického vplyvu na cisárskom dvore antického Ríma. Do histórie sa zapísala ako mocná žena, po ktorej však zostali len stopy zla a krvi.

01.10.2018 05:00
Magdaléna Kožená Foto:
Magdaléna Kožená.
debata

Jej dramatický osud inšpiroval nemeckého barokového skladateľa Händla k skomponovaniu Agrippiny, ktorej benátska premiéra sa stala senzáciou. Nadšené publikum podchvíľou vykrikovalo viva! Aj áriu z nej zaradila do originálneho programu Il giardini dei sospiri Magdalena Kožená. Vystúpi s ním 1. októbra.

Vo svete momentálne najslávnejšia česká operná speváčka, ktorú pred jeden a pol rokom potešila nominácia na americkú cenu Grammy za nahrávku Monteverdiho vokálnych diel. „Som rada, že to bol práve Monteverdi, s ktorým som začínala počas štúdia na konzervatóriu. Je to skladateľ, ktorý mi leží veľmi blízko pri srdci. O to väčšiu radosť mi ocenenie v podobe nominácie urobilo,“ hovorí vynikajúca operná speváčka, ktorá s barokovou hudbou začínala už v šestnástich.

„Keď som mala dvadsať, neexistovalo nič dôležitejšie, ako čo budem robiť nabudúce. Dnes som už v pozícii, keď môžem robiť, čo sa mi páči, kedy sa mi páči a s kým sa mi páči. Je to proste skvelé,“ pokračuje oceňovaná mezzosopranistka, ktorá dobyla najprestížnejšie svetové scény a koncertné sály. Do programu, ktorého názov možno preložiť ako Záhrada nárekov, vkomponovala do vynikajúco zostavenej kolekcie árií hrdiniek antických mýtov a bájí, ktorých dramatické príbehy inšpirovali umelcov už od staroveku. A každú premenila na skvostný dramatický výstup plný vášne, lásky, žiaľu, vzdoru, radosti aj odhodlania.

Raz sa zmení na Héró – kňažku bohyne Afrodity, čo musí tajiť lásku k Leandrovi. Jednej noci ho pri prekonávaní morskej úžiny, čo ich oddeľuje, nepokojná voda pochová. Aj na zaľúbenú dcéru krétskeho kráľa Ariadnu, ktorej prefíkanosť pomôže Théseovi vymotať sa z labyrintu po tom, čo v ťažkom súboji zabije Minótaura. Potom zas na prvú kráľovnú Kartága Dídó, ktorá po ťarchou neprajného osudu spácha od hanby a žiaľu samovraždu… Interpretáciu barokovej hudby umocňuje Magdalena Kožená expresiou, emocionálnosťou aj brilantnou technikou s dokonalým citom pre ich dávkovanie.

„Spolupráca s Václavom Luksom a jeho zoskupením Collegium 1704 je nielen po umeleckej, ale aj ľudskej stránke veľmi fajn,“ priznáva operná hviezda, ktorá spolupracuje s najlepšími interpretmi medzinárodnej scény. „Bol sa síce pozrieť, keď som program skúšala s Andreom Marconom, ale potom prišiel s vlastnou koncepciou. Má intuíciu, skutočne sprevádza, dáva pozor na zmeny, ktoré sa udejú koncert od koncertu. Aj keď som predtým poznala nahrávky barokového orchestra Collegium 1704, naživo s nimi pracovať bolo oveľa lepšie, ako som si vôbec dokázala predstaviť,“ pripomína speváčka, ktorá sa už v mladosti talentom, pracovitosťou a nekompromisnosťou stala svetovou star prvej triedy. A dodáva: „Hudba musí život skrášľovať, pretože sama je nesmierne krásna.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Magdaléna Kožená