V bratislavskej Dúbravke spomínali na Deža Ursinyho

Na hudobníka, skladateľa, speváka a dramaturga Dezidera Ursinyho si do bratislavskej Dúbravky prišli zaspomínať stovky ľudí. Podujatie sa konalo posledný víkend pred umelcovými nedožitými 71. narodeninami a jeho súčasťou bolo aj odhalenie pamätníka s názvom Listovanie.

01.10.2018 12:00
Dežo Ursiny pamätník Dúbravka Foto: ,
Snímka z odhalenia pamätníka Dežovi Ursinymu, vpravo syn Jakub Ursiny.
debata

Spomienka sa uskutočnila v parku na Fedákovej ulici, kde Ursiny od roku 1976 žil, tvoril a v roku 1995 aj zomrel. Na pódiu sa vystriedali skupiny Kam z konopí a Definitívum, aj Szidi Tobias so skupinou. Spoločne zahrali Oskar Rózsa, Marián Slávka, Vladislav Slnko Šarišský a Andrej Šeban, vystúpili aj Jakub Ursiny & Teatro fatal a na záver Henry Tóth s formáciou. Súčasťou podujatia bolo aj čítanie umelcových textov, predaj kníh, platní a albumov.

Pamätník je dielom sochárky Miry Podmanickej. „Listovanie je objekt pripomínajúci knihu. Niekoľko kovových strán je zoradených za sebou. Sú na nich základné informácie o Dežovi Ursínym a výber z jeho tvorby, textov a piesní. Prináša pohľad, nazretie do tvorby umelca,“ povedala o svojom diele.

Vytvorenie pamätníka a spomienkové podujatie podporila mestská časť Bratislava-Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Akcia patrí k dozvukom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Dúbravka #Dežo Ursiny #Jakub Ursiny