Zomrel legendárny francúzsky šansoniér Charles Aznavour

Francúzsky spevák Charles Aznavour zomrel vo veku 94 rokov. Informovali o tom francúzske médiá.

01.10.2018 14:19 , aktualizované: 15:14
Šansonier Charles Aznavour. Foto: ,
Šansonier Charles Aznavour.
debata (13)

Aznavour spieval v šiestich jazykoch a za svoju osemdesiatročnú kariéru zložil údajne cez 1300 piesní a predal vyše 180 miliónov platní.

Agentúra AFP Aznavoura označila za posledného velikána francúzskeho šansónu. Agentúra Reuters zase napísala, že bol často označovaný za francúzskeho Franka Sinatru.

Umeleckú kariéru začal Aznavour na počiatku 40. rokov, neskôr mu pomohla slávna Edith Piaf. Už v polovici minulého storočia spievali jeho piesne najväčšie francúzske hviezdy. Vrchol sa dostavil v 60. rokoch, keď vznikla väčšina jeho hitov.

Aznavour, ktorý bol synom arménskych prisťahovalcov bol aktívny takmer do konca života. Iba pred niekoľkými rokmi povedal, že každý deň stále skladá, najprv napíše text, potom nasleduje hudba. Ešte tento rok v marci sa predstavil na koncerte v Prahe. Na Slovensku koncertoval iba raz – v roku 1978 v Bratislave.

V máji musel spevák zo zdravotných dôvodov zrušiť okrem iného japonské turné po tom, ako si pri páde vo svojom dome na juhu Francúzska zlomil ruku. Zrušené boli aj koncerty v Monaku, južnom Francúzsku či Taliansku.

Hral aj v desiatkach filmov ako napríklad Strieľajte na pianistu (1960), Honba za gitarami (1963), Veľká nevera (1964) alebo Plechový bubienok (1979). V roku 1997 mu udelili čestného Cézara za celoživotné dielo. Od roku 2017 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Tri razy sa oženil a splodil šesť detí. Presadil sa aj ako diplomat a podnikateľ.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Charles Aznavour