Peter Nagy v novembri vyrazí na Pianko Tour

Populárny interpret a skladateľ na koncertoch zahrá a zaspieva svoje najväčšie hity, ale aj obľúbené balady v nových aranžmánoch.

10.10.2018 07:00
Peter Nagy a Indigo zahrali všetky svoje hity. Foto:
Peter Nagy vyráža na turné.
debata

Okrem pesničiek ako Parfémy, Zákony hada, Poďme sa zachrániť či Kristínka iba spí si fanúšikovia a fanúšičky budú môcť naživo vypočuť aj novú skladbu 50 žiráf. „Ako metaforu textu som použil starý príbeh z čias Československa, keď vtedajší mocní dali príkazom vystrieľať 50 žiráf zoológa Josefa Vágnera v Safari parku Dvůr Králové. Pre mňa je to veľmi silný príbeh, ktorý je dodnes nedoriešený. Pieseň 50 žiráf nie je len o zlom vzťahu ľudstva k prírode, ale aj o tom, ako sa ničíme navzájom v snahe odstrániť všetko, čo nám stojí v ceste za takzvanou civilizáciou. Vtedy to bola arogancia moci, dnes je to arogancia veľkých peňazí. Žijeme v slepej uličke a hľadáme návod, ako vycúvať. Pieseň je jedna z nenásilných možností, ako sa prebudiť,“ povedal Nagy.

Koncerty sa pritom podľa neho budú niesť predovšetkým v jemnej atmosfére. „Pianko koncerty nazývam ‘tiché‘ koncerty. Nielen decibelmi, ale aj tou zvláštnou atmosférou porozumenia s divákmi. Moji fanúšikovia dozreli a vedia pravdu nášho veku. To je pre mňa najdôležitejšie. Aj ja snáď teraz viac cítim texty, ktoré som napísal pred dvadsiatimi až tridsiatimi rokmi,“ poznamenal spevák. „Chcem zároveň, aby sme sa priblížili aj k tej mierumilovnej atmosfére Vianoc. Preto nebude chýbať ani pieseň Vianoce, Vianoce,“ dodal.

Nagya bude na vystúpeniach sprevádzať Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto, ktoré zostavil druhý huslista Orchestra Slovenského národného divadla Milan Adamec. Okrem nich sa po spevákovom boku predstavia aj huslista Martin Socháň, violista Peter Dvorský, violončelista Jan Pospíšil. Alternovať ich budú huslista Pavel Bogacz ml., violistka Júlia Bolebruchová a violončelista Gregor Regeš.

Termíny slovenských koncertov Pianko Tour 2018:

  • 22. novembra – Dom kultúry, Skalica
  • 27. novembra – MsKS, Šamorín
  • 28. novembra – DK Zrkadlový háj, Bratislava
  • 29. novembra – Mestský kultúrny dom, Dubnica nad Váhom
  • 2. decembra – Dom kultúry Podborová, Zvolen
  • 3. decembra – Kultúrny dom Andreja Hlinku, Ružomberok
  • 4. decembra – Mestský dom kultúry, Brezno
  • 10. decembra – Art point / kino Baník, Prievidza
  • 11. decembra – Stredisko kultúry Bratislava – Nové Mesto, Bratislava
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Nagy