BHS: Vytvára farebnú paletu emócií

Hudba dokáže zmeniť nehmotné veci na dotyk niečoho hmatateľného. Myšlienka, ktorou sa dáva unášať Pablo Barragán od prvej noty až po kontakt s publikom.

12.10.2018 16:00
Pablo Barragán Foto:
Pablo Barragán.
debata

Španielsky klarinetista, ktorý si podmaňuje poslucháčov eleganciou prejavu a perfektnou technickou virtuozitou. Kritici považujú jeho interpretáciu za neodolateľnú aj kvôli vášnivému prejavu, hlbokej senzibilite a schopnosti komunikovať s návštevníkmi koncertných sál. „Túžim rozprávať príbehy, vyjadrovať emócie a vytvárať vlastnú farebnú paletu v každej skladbe,“ vysvetľuje.

Umenie považuje za nevyčerpateľný zdroj inšpirácie. Ako dieťa vášnivo rád maľoval, aj preto často navštevuje múzeá a galérie. Ako štvorročný začínal hrou na klavíri, vymenil ho za sopránový saxofón, až si napokon vyvolil klarinet. Hudbe prepadol nielen ako interpret, ale aj ako poslucháč. Celé hodiny dokáže počúvať na starom kazetovom magnetofóne najrôznejšie nahrávky. Ako majstrovsky dokáže ovládať svoj nástroj, predvedie prostredníctvom Klarinetového kvinteta B dur Carla Mariu von Webera – skladateľa, u ktorého si objednávali diela mimoriadne disponovaní interpreti očarení nonšalantnousťou jeho kompozícií.

Slovenský komorný orchester na čele s umeleckým vedúcim a huslistom Ewaldom Danelom potvrdí svoje za desaťročia vybudované mimoriadne renomé aj prezentáciou pôvabnej Suchoňovej Serenády pre sláčikový orchester a vyvrcholením koncertu bude Dvořákovo Sláčikové kvinteto G dur. Temperament a vitalita kombinované s jemnou lyrikou, vyniesli dielu i skladateľovi víťazstvo v súťaži komornej hudby, ktorú v roku 1875 vypísal hudobný odbor Umeleckej besedy v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2018 #Pablo Barragán