Headlineri džezákov? Nie mená, ale dobrá hudba

„My dobre vieme, kam patríme,“ zvykne s jemným nadhľadom, bez trpkosti v hlase podotknúť spevák Peter Lipa vždy, keď sa v jeho prítomnosti strhne už obligátna debata o vnímaní džezu a jeho postavení na slovenskej hudobnej scéne.

17.10.2018 12:00
Jamison Ross Foto:
Piatkový program bude patriť aj americkému bubeníkovi a spevákovi Jamisonovi Rossovi.
debata

Aj keď osveta v tomto prípade niekedy pripomína nekončiaci sa donquijotský súboj, lámať palicu nad „neprajníkmi“ džezu sa Lipa rozhodne nechystá. Práve naopak, spoločne s Pavlom Daněkom už viac ako štyri dekády usilovne pracujú na tom, aby ľudia každý rok dostali šancu svoj názor prehodnotiť. O tom, že majú naozaj silné argumenty, sa môžu presvedčiť aj návštevníci 44. ročníka Bratislavských jazzových dní, ktoré od piatka do nedele rozozvučia sály bratislavskej Incheba Expo Arény.

Trpezlivosť sa otcom „džezákov“ vypláca, o čom svedčí aj početná fanúšikovská základňa, ktorá okolo festivalu vyrástla. Aj vďaka priazni a dôvere divákov sa im každoročne darí pozývať popredné mená svetovej (nielen) džezovej scény. Takými budú tento rok najmä populárna americká fusion skupina Yellowjackets, ktorá na Slovensko zavíta s hosťujúcou speváčkou Lucianou Souza, alebo vokálne kvarteto The Manhattan Transfer. Marketingová hra na headlinerov a „tých ostatných“ však Petrovi Lipovi ako dramaturgovi festivalu nikdy nebola príliš pochuti a okrem zvučnejších tvárí rád vyzdvihuje aj tie menej zvučné, no nemenej perspektívne.

Nechať sa prekvapiť

„Piatok podľa mňa nemá headlinera, ale zato má kopu dobrej muziky. Čo sa týka hudobnej kvality aj reputácie, Jamison Ross a Kennedy Administration sú podľa mňa porovnateľní s hocikým na svete, aj keď možno nemajú také postavenie ako ich známejší kolegovia. Ak by som mal prezradiť svoj osobný tip z Bratislavských jazzových dní, bol by to práve Jamison Ross – fantastický americký bubeník a spevák. Musím sa pochváliť, že som ho objavil ja sám, ale veľkou náhodou, pretože v tom čase ešte nemal takú publicitu,“ dodal Lipa na adresu hudobníka na nedávnej tlačovej konferencii k festivalu.

Rovnako ako minulý rok, aj tentoraz festival obsadí priestory Incheba Expo Arény, kde sa organizátorom podľa ich slov podarilo konečne vyriešiť aj vlečúce sa problémy s akustikou. V príjemnej atmosfére tlmených svetiel a koberčekov si budú môcť diváci na hlavnom pódiu vychutnať aj vystúpenia formácií okolo talianskeho klaviristu Stefana Bollaniho, poľského skladateľa a inštrumentalistu Krzysztofa Kobylinského či slovenského saxofonistu Radovana Tarišku. Nebude chýbať ani vedľajšia scéna Pódium mladých talentov, ktorej minuloroční víťazi – skupina Carpet Cabinet – v piatok podvečer hrdo otvoria festival na najväčšej scéne.

Asi najväčšie očakávania však sprevádzajú koncert, aký sa na Bratislavských jazzových dňoch nevidí každý rok. A aj keď nesúvisí so žiadnou svetovou hviezdou, už teraz je zrejmé, že oň bude obrovský záujem. Po mnohých rokoch sa totiž v nedeľu večer postaví na pódium Peter Lipa, a to nielen ako moderátor, ale aj ako účinkujúci. Svojím vystúpením zrejme poteší aj fanúšikov, ktorí si nestihli kúpiť lístky na jeho vypredaný narodeninový koncert v septembri. „Tohto roku som mal výročie 75 rokov a tak sme sa dohodli, že si dovolím zaspievať,“ oznámil stručne médiám slovenský džezmen. Jeho lakonického konštatovania sa však okamžite chytil organizátor Bratislavských jazzových dní Pavel Daněk.

„Peter je skromný človek, čo sa o mne povedať nedá. Aj keď to prezentuje ako celkom bežný koncert, nebude to tak. Väčšina jeho skladieb bude jemne prearanžovaná. Pribudnú niektoré nástroje, ktoré bežne na svojich koncertoch nemáva, či už to bude gitara, alebo ďalšie klávesy. Základnou ideou je ponúknuť klasický repertoár Petra Lipu, no obohatený a prispôsobený na väčšie obsadenie,“ dodal Daněk.

Napredovať, no neuraziť

Aj keď stálicami v programe chce festival vyjsť v ústrety ortodoxnejším priaznivcom džezu, jeho snahou je osloviť aj nové, najmä mladé publikum. Podľa Daněka je však pri odvážnejšej dramaturgii častým problémom nie príliš tolerantný prístup divákov. „Stačí sa pozrieť na naše dva vzorové festivaly – Montreux Jazz Festival a North Sea Jazz Festival. Dejú sa tam veci, ktoré si na Slovensku ani neviem predstaviť. Keby sme to s Petrom skúsili, tak by nás ukameňovali a na poslednom koncerte by v sále nezostal nikto. Stále čakáme na to, keď bude publikum blahosklonnejšie a tolerantnejšie. Máme pred sebou dve méty – tou prvou je festival omladiť a druhou to, aby sa diváci, ktorí festival pravidelne navštevujú, dokázali otvoriť aj iným projektom,“ prezradil organizátor s tým, že ani pri jednej úlohe sa neplánujú len tak ľahko vzdať.

Bratislavské jazzové dni tento rok „obkľúčili“ dva pridané koncerty. Trom dňom plným hudby predchádzal ešte 8. septembra koncert skupín 3 Cohens Sextet a Ľudové Mladistvá. Definitívnu bodku dá festivalu vystúpenie formácie John Scofield Combo 66, ktoré sa bude konať 28. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #džez #Peter Lipa #Incheba Expo Aréna