Miro Žbirka potešil divákov, no nie novým albumom

„Po práci v štúdiu so skvelými hudobníkmi sa už teraz teším na živé hranie nových skladieb. Bude to špeciálna príležitosť,“ lákal spevák Miro Žbirka fanúšikov na sériu špeciálnych koncertov, ktoré majú uviesť do života jeho novú štúdiovku Double Album nahrávanú v štúdiách Abbey Road. Jeden z nich v pondelok odohral aj v bratislavskom klube Ateliér Babylon.

23.10.2018 18:11
Miro Žbirka Foto: ,
Spevák Miro Žbirka počas pondelkového koncertu v bratislavskom klube Ateliér Babylon.
debata

Slávnostný krst, výborná sprievodná kapela, hostia zvučných mien, komorná atmosféra, to všetko sľubovalo kvalitný koncertný zážitok, kto sa však tešil na skladby z dlhoočakávanej novinky, nemohol si nevšimnúť jeden podstatný detail. Na koncerte napokon takmer vôbec neodzneli.

„Môžete sa usadiť, stáť, ale pokojne aj ležať, pretože toto je stretnutie priateľov. Hovorí sa tomu Babylon, ale kedysi to bolo kino Slovan. Chodil som sem na americké hororové filmy. Dúfam, že dnes to horor nebude,“ privítal Žbirka publikum na úvod s typickým humorom a následne predstavil svojho prvého hosťa. „Nikdy v živote by mi nenapadlo, že chlapík, ktorý napísal texty k skladbám ako Sunshine of Your Love, bude raz textovať moje pesničky. Ešte teraz sa tomu zdráham uveriť, ale je to tak,“ poznamenal spevák a privítal na pódiu hudobníka a bývalého textára skupiny Cream Petea Browna, s ktorým už dlhšie spolupracuje.

Audio aj video

Brownovi, ako spoluautorovi anglickej polovice novej nahrávky, prenechal spevák výsadu otvárať koncert. Podľa nadšeného potlesku, ktorý po niekoľkých úvodných piesňach zaznel s príchodom Žbirkovej kapely, však bolo celkom jasné, kto je hlavnou hviezdou večera. Na úvod prišla formácia sprevádzať britského hosťa a publikum v sále si tak muselo ešte chvíľku počkať. Čakanie predĺžila aj netradičná dramaturgická vsuvka – projekcia dvoch videoklipov k novým piesňam Dievča a Skúška snov, v ktorej sa po boku Mira Žbirku objavila aj speváčka Katarína Knechtová.

Pomyselným predelom večera bol samotný akt krstu. Ako však pripomenul spevákov manažér Rado Mešša, na oslavu bol o jeden dôvod viac. „Teraz nastala tá chvíľa, keď album uvedieme do života. Jeho narodenie je 5. október, ale v nedeľu bol 21. október, a to je deň, keď má jeden slávny slovenský spevák narodeniny,“ ukázal Mešša smerom k čerstvému oslávencovi (66). Publikum v jednej chvíľke dokonca priviedol do rozpakov, keď ho vyzval, aby mu k narodeninám zaspievalo. Z ponúknutých možností Happy Birthday a Veľa šťastia, zdravia si však ľudia napokon jednohlasne zvolili slovenskú verziu.

Video

Ponúknutý priestor však manažér šikovne využil aj na propagáciu veľkého budúcoročného koncertu. „Oddnes si môžete kúpiť vstupenky na koncert, kde sa predstavia aj muzikanti, ktorí nahrávali Double Album. Ide o rešpektovaných anglických hudobníkov, ktorých vám Meky určite časom predstaví. Bude to jeho jediný veľký koncert budúci rok a oslávi ním 40 rokov úspešnej sólovej kariéry,“ odprezentoval Mešša koncert, ktorý odznie 5. decembra 2019 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. „Nezabudnite si to zapísať, ale to len tak čisto náhodou,“ dodal. Ako sa však neskôr ukázalo, až tak náhodne to nespomenul a reklama na koncert na záver zdobila aj plátno za muzikantmi.

Hity aj pocta The Beatles

Po oficialitách už konečne prišiel čas dať divákom to, na čo sa najviac tešili. V spoločnosti mladších kolegov Miro Žbirka výrazne omladol, ako však sám vtipne podotkol, práve to bol dôvod, prečo si ich vybral. Pred divákmi sa už tradične blysol aj ako skúsený stand up komik, najmä keď predstavoval jednotlivých členov skupiny. Tohto voláme malý Mozart, toto je zase najmladší člen kapely, ktorý nám zlepšuje vekový priemer, pri tomto mám zdôrazniť, že vie hrať na všetkých nástrojoch, tento je citlivý na potlesk a tento je na potlesk ešte citlivejší, doberal si priateľsky zostavu na pódiu.

Ich koncert sa začal hitovo. Ľudia sa knísali do rytmov hitov ako 22 dní, Len s ňou či Balada o poľných vtákoch, po ktorých Žbirka zaradil aj poctu kapele The Beatles. Ako prezradil, k ich skladbám chová doteraz obrovský rešpekt a aby pri ich interpretácii nepoplietol čo i len predložku, nehanbí sa pomôcť si vytlačeným textom. Pri tónoch známych skladieb Blackbird, The Fool On The Hill či Yesterday sa dalo ľahko zasniť a zabudnúť na to, že na koncerte venovanom novému albumu zatiaľ žiadna nová skladba ešte neodznela. Keď sa však vystúpenie končilo zborovým popevkom „na na na“ skladby Hey, Jude, zdalo sa, akoby muzikanti zabudli, pri akej príležitosti tam vlastne stoja. Resty síce napravil prídavok, počas ktorého Žbirka sám odspieval duet Skúška snov, oproti propagačným materiálom ku koncertu však bola realita celkom iná.

Miro Žbirka sa možno so živým uvedením albumu nechcel až tak unáhliť, v konečnom dôsledku však preto koncert vyznel dramaturgicky mierne rozpačito. Aj keď diváci videli svojho obľúbenca, mohli si kúpiť a dať podpísať nový album, večer viac ako plnohodnotný koncert pripomínal skôr pozvánku na jeho budúcoročné decembrové vystúpenie. Exkluzívny koncert o albume to teda možno bol, ale bez albumu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Abbey Road #Miroslav Žbirka #Double Album