Vanesse-Mae sadnú husle v rukách, nie lyže na nohách

Britská husľová virtuózka Vanessa-Mae, ktorá si uznanie získala už ako „zázračné dieťa“, v sobotu oslavuje 40. narodeniny.

27.10.2018 12:00
Vanessa Mae koncert Foto: ,
Vanessa-Mae počas návštevy Slovenska v roku 2007.
debata

Hudobný talent prejavovala už od kolísky. Mala len tri roky, keď začala hrať na klavíri, a o dva roky neskôr si k tomu pribrala husle. V deviatich rokoch vystúpila v Nemecku na medzinárodnom hudobnom festivale, ako 10-ročná mala prvý koncert s Filharmonickým orchestrom v Londýne. O rok neskôr ju prijali na londýnske konzervatórium, a keď mala 13 rokov, dostala sa do Guinnessovej knihy rekordov ako najmladšia sólistka hrajúca husľové koncerty od Ludwiga van Beethovena a P. I. Čajkovského.

Korene Vanessy-Mae siahajú do Singapuru, kde sa narodila thajskému hotelierovi a čínskej koncertnej pianistke. Keď mala štyri roky, jej rodičia sa rozviedli a matka sa vydala za britského právnika. Presťahovali sa do Londýna, kde šikovná huslistka pokračovala v štúdiu hudby. Jej manažérkou sa stala matka, ktorá cieľavedome budovala kariéru svojho jediného potomka.

Ako pred štyrmi rokmi huslistka priznala, bola na ňu nesmierne tvrdá. Ak nebola spokojná s tým, ako hrá, bila ju po tvári aj po rukách. „Keď sme raz boli v Lyone, udrela ma matka spolu s učiteľom hudby, lebo som pri hraní robila chyby,“ zaspomínala si Vanessa-Mae. Matka ju nútila robiť i tzv. kotau. V starej Číne tak ľudia pozdravovali cisára. Pokľakli a čelom sa dotkli zeme. „Je to gesto poníženosti, ktoré má pripomenúť, kto je tu pánom,“ vysvetlila huslistka.

Huslistka v roku 2014 počas zimnej olympiády v... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Vanessa-Mae Soči Huslistka v roku 2014 počas zimnej olympiády v Soči.

Okrem kariéry jej matka riadila prakticky celý život. Zakazovala jej stretávanie s priateľmi, lyžovanie, ktoré mala od detstva rada, rozhodovala o tom, čo môže robiť. Až keď mala Vanessa-Mae 21 rokov, nabrala odvahu, aby sa vymanila z matkinho područia. Rozišli sa a odvtedy sa nerozprávajú.

Rodinné problémy však nemali dosah na jej umeleckú dráhu. Prvý album vydala v roku 1990 a úspech mali aj ďalšie. Keď v roku 2006 denník Sunday Times zostavil zoznam najbohatších ľudí v britskom šoubiznise, v kategórii do 30 rokov vyhrala Vanessa-Mae. Jej majetok vtedy odhadli na 32 miliónov libier. Z jej hudobných nosičov sa predali milióny a tri jej CD sa vlani dostali aj medzi 300 najpredáva­nejších albumov klasickej hudby za posledných 25 rokov.

Isté rozmary však Vanesse-Mae zostali aj po rozchode s matkou. Napríklad si zaumienila, že sa ako lyžiarka zúčastní na olympijských hrách. Aby jej to umožnili, prijala po otcovi thajské občianstvo a túto krajinu potom v roku 2014 reprezentovala na zimnej olympiáde v Soči. V obrovskom slalome však skončila na poslednom 67. mieste (ďalších 23 pretekárok súťaž nedokončilo).

Svetová lyžiarska federácia ju potom obvinila z podvodu, ktorého sa mala dopustiť na kvalifikačných pretekoch v Slovinsku, no huslistka sa bránila na súde a uspela. Tohto roku chcela cestovať i na olympijské hry do Pjongčangu, ale pre zranenie od účasti upustila. S husľami jej to ide predsa len lepšie ako na lyžiach.

3-krát Vanessa-Mae

  • Ako 15-ročná vyvolala rozruch, keď sa na obálke svojho albumu The Violin Player (Huslistka) objavila ako Lolita v mokrom tričku.
  • V roku 2011 vystúpila na narodeninovej oslave čečenského autokratického vodcu Ramzana Kadyrova, za čo si vyslúžila ostrú kritiku.
  • Venuje sa charite a ochrane zvierat. Dobročinnosť podporuje z peňazí, ktoré získava z dražby svojich huslí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #lyžovanie #husle #Vanessa-Mae #jubileá hviezd