Aj videoklip je umenie. Vie to aj kapela Ľudové Mladistvá

Slovenský hudobný projekt Ľudové Mladistvá sa po sérii letných koncertov prihlásil s novým videoklipom, ktorý sa vymyká zo slovenského štandardu. Kapela na čele s Martinom „Majlom“ Štefánikom sa rozhodla vizuálne stvárniť pieseň Hlaše, ktorú môžu jej fanúšikovia nájsť na debutovom albume Viete ako…

31.10.2018 14:00
Ľudové mladistvá Foto:
Kapela Ľudové Mladistvá kombinuje vo svojej tvorbe džez s prvkami ľudovej hudby.
debata (1)

Režijne sa pod klip podpísal Branislav Vincze, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými hudobníkmi. Video má tajomnú atmosféru, plnú éterických a imaginárnych bytostí. Hlavnou postavou je dievča, ktoré sa nachádza v strede farebnej oázy. Okolo nej sa ozývajú hlasy, vábia ju, postupne sa pridávajú farebné ruky, ktoré symbolizujú rôzne hudobné nástroje. Videoklip s dĺžkou takmer sedem minút sa blíži skôr ku krátkometrážne­mu filmu.

„Pamätám sa, ako som sedel koncom februára u Majla doma a púšťal mi demo. Vysvetľoval mi, čo bude ako znieť a mne v hlave bežali obrázky typu Divokosť v srdci či Piaty element. Skladba sa mi páčila na prvé počutie, aj keď mala neštandardnú dĺžku. Tam, kde väčšina klipov a skladieb končí, táto sa len rozbieha. To sa mi páčilo,“ približuje začiatky spolupráce režisér Branislav Vincze. Pre frontmana kapely bol výber režiséra jasnou voľbou, keďže spolupracovali už v minulosti.

Skladba Hlaše vychádza z pôvodnej folklórnej piesne Ozývaj še hlaše, ktorú Štefánik objavil v databáze SĽUK-u. V piesni sa dajú počuť klasické husle, ale aj menej tradičný lesný roh či operný spev. Hlavným cieľom bolo podľa neho ukázať, ako vyzerá Slovensko 21. storočia v umení a posunúť latku čo najvyššie. „Túžim dostať slovenskú hudbu do zahraničia. V tej hudbe je totiž všetko – folklór, moderný aranžmán aj obrys Slovenska tak, ako ho vidím vo svojej fantázii,“ hovorí Štefánik.

Klip je zložený z troch jednotlivých videí, pričom každé funguje aj samostatne. Estetika klipu pôsobí najmä pocitovo, ale pozorný divák môže vytušiť aj jemnú dejovú líniu – príbeh lásky. Videoklip sa natáčal tri dni na dvoch lokáciách. Dva dni sa točilo v POP Studiu v priestoroch starej Cvernovky a jeden deň v ateliéri Svetlík v kultúrnom centre Nová Cvernovka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #Ľudové mladistvá #Branislav Vincze