Koncertná jeseň je výživná, megahviezdy jej však chýbajú

Veľké hudobné hviezdy by na Slovensko aj prišli, len akosi nemajú kde vystupovať. Zhodujú sa na tom aj slovenské agentúry, ktoré v snahe priviesť lukratívnych umelcov často bojujú s rôznymi úskaliami slovenskej reality.

06.11.2018 14:00
debata
Do Bratislavy 26. novembra zavíta britská... Foto: XL Promotion
Editors Do Bratislavy 26. novembra zavíta britská formácia Editors.

Kým susedné metropoly ako Praha, Viedeň či Budapešť sa pravidelne predbiehajú, kto prinesie väčšie meno, Bratislava v tomto smere stále zaostáva. No aj keď je koncertná jeseň na Slovensku o čosi chudobnejšia na hviezdy svetového formátu, v rámci menších sál či klubov sa snaží štadiónový zážitok vyvážiť najmä svojou kvalitou.

S tým, aké náročné je pritiahnuť na Slovensko zvučné meno svetovej hudobnej scény, má dlhoročné skúsenosti aj agentúra Vivien, vďaka ktorej si mohli diváci v Bratislave či Košiciach vychutnať koncerty Beyoncé, Robbieho Williamsa, Leonarda Cohena, Alicie Keys či mnohých ďalších. Aj keď momentálne okrem koncertov skupiny IMT Smile láka až na budúcoročné podujatia, jesennú sezónu negatívne nevníma. „Len veľmi ťažko sa to dá zhodnotiť. Každý koncert má hodnotu pre svojho fanúšika. Našu jeseň sme odštartovali koncertom skupiny 30 Seconds to Mars, takisto sme spustili predaj lístkov na jarné predstavenie Cirque du Soleil či Erosa Ramazzottiho, ktorý príde v októbri,“ priblížila pre Pravdu Jana Mudríková z agentúry Vivien.

Čo sa týka známejších zahraničných mien, fanúšikov britskej rockovej scény poteší koncert skupiny Editors. Formácia z Birminghamu 26. novembra vystúpi v bratislavskej Refinery Gallery. Na Slovensko sa kapelu po ôsmich rokoch podarilo priviesť agentúre XL promotion, ktorá jesennú sezónu hodnotí pozitívne. „Kapela Editors je na Slovensku veľmi obľúbená. Leto mávame voľnejšie, no máme už za sebou septembrový koncert mladej hviezdy Alice Merton. V januári zase plánujeme džezový koncert zoskupenia Glenn Miller Orchestra,“ prezradila v mene agentúry pre Pravdu Linda Mináriková, podľa ktorej sa im podarilo všetko, čo si naplánovali.

Záujem by aj bol, ale nie je kde

Obe agentúry sa však zhodujú v tom, že by na Slovensko mohli priniesť oveľa viac divácky atraktívnych interpretov, pokým by na to mali aj adekvátne priestory. „Každoročne prichádzame o veľké ,áčkovéʻ mená a do veľkej miery je to problém hál. Buď nie sú v konkrétny dátum voľné, alebo nie sú vyhovujúce. Slovenskí diváci si často myslia, že umelci sem nechcú chodiť, ale nie je to tak. Iba nemajú kde hrať,“ prízvukuje Jana Mudríková.

Nedostatok vhodných priestorov na koncerty vníma ako najzásadnejší problém aj Linda Mináriková: „Ľudia sú často sklamaní, že naša a ani iné agentúry nedokážu priniesť na Slovensko veľké mená. Väčšinou je to naozaj o tom, že nemáme štadióny alebo haly s dostatočnými kapacitami a vybavením. Umelci sú pomerne drahí a ak im máme zaplatiť požadovaný honorár a zabezpečiť celú produkciu, nie je možné, aby na koncert prišlo približne 7– až 8-tisíc ľudí, čo je napríklad maximálna kapacita Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Ale tešíme sa, že sa nám podarilo potvrdiť koncert americkej raperky Nicki Minaj, ktorý sa uskutoční v Bratislave 22. februára.“

Slovensko sa v tomto prípade stále nemôže porovnávať so zahraničím. Jana Mudríková to vníma najmä pri veľkých štadiónových koncertoch. „Práve nedávno som viedla debatu na tému, prečo na Slovensku nehrá Metallica či Ed Sheeran. Niežeby nechceli, ale s 30-tisícovou kapacitou sa nemôžeme porovnávať ani s Viedňou, kde Štadión Ernsta Happela pojme asi 70-tisíc divákov. V tom prípade vie promotér ponúknuť aj adekvátnu sumu. Keby sme k takému kroku pristúpili my, musel by to zaplatiť divák,“ vysvetľuje Mudríková.

Ako ideálny príklad uvádza nový Štadión Ferenca Puskása, ktorý otvoria v Budapešti na budúci rok: „Ide o štadión, ktorý bude absolútne pripravený na podujatia rôzneho druhu. Kapacitne pojme asi 50– či 60-tisíc ľudí. To je sen každého promotéra. Samozrejme však pozorne sledujeme aj výstavbu Národného futbalového štadióna v Bratislave. Čo sa týka produkčnej stránky, veľa vecí už s nami konzultovali. Musia počítať so vstupom kamiónov, budovaním zákulisia, jednoducho zabezpečiť multifunkčné podmienky, aké sú bežné v zahraničí.“

Hurá do klubov

Aj keď Slovensko na jeseň pociťuje deficit štadiónových kultúrnych zážitkov, divákom ich kompenzuje intímnejšími stretnutiami vo väčších sálach či kluboch. V bratislavskej Novej Cvernovke sa už 12. novembra predstaví jedna z najvýraznejších skladateliek a gitaristiek súčasnosti – britská hudobníčka Anna Calvi. Medzi jej prvými objaviteľmi je napríklad Brian Eno, ktorý ju označil za to najlepšie od Patti Smith. O pár dní neskôr (15. novembra) poteší svojím návratom na Slovensko aj džezový spevák a dvojnásobný držiteľ Grammy Gregory Porter, ktorý v rámci celoročného festivalu City Sounds vystúpi v bratislavskom Istropolise.

Fanúšikovia kultových formácií Joy Division a New Order si medzitým (14. 11.) môžu odskočiť aj do bratislavského klubu MMC, kde vystúpi ich bývalý basgitarista Peter Hook so svojou skupinou The Light. V Košiciach (22. 11.) a Bratislave (23. 11.) sa tiež predstaví aj Ben Stanford, známy pod umeleckým menom Dub FX, ktorý efektne mieša prvky hip-hopu, reggae či drumandbassu. Zimnou edíciou poteší svojich fanúšikov aj festival Uprising, ktorý do hlavného mesta privedie 1. decembra jamajské hviezdy reggae a dancehallu. Výročie nežnej revolúcie sa zase bude 17. novembra v bratislavskej Refinery Gallery oslavovať Koncertom pre všímavých, ktorý ponúkne mená ako Ho99o9, Pražský výběr či Jana Kirschner. Klubových lahôdok je po celom Slovensku viac ako dosť. Nie vždy totiž platí, čím väčší koncert, tým väčší zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Anna Calvi #Editors #Gregory Porter #Dub FX