Zakladateľ Apocalypticy sa spojí s domácimi hudobníkmi

Tri hudobné osobnosti, tri rôzne štýly, tri prepojenia. Hudobná séria EX: CLASS prináša novú a inšpiratívnu hudbu. Na Slovensko pricestuje zakladateľ fínskej skupiny Apocalyptica, ktorý 17. novembra v trnavskom Malom Berlíne a 18. novembra v bratislavskom klube Fuga vystúpi spoločne s popredným slovenským violončelistom Jozefom Luptákom a vibrafonistom Daliborom Kociánom alias Stroonom.

15.11.2018 12:00
Max Lilja Foto:
Na Slovensko zavíta zakladajúci člen skupiny Apocalyptica Max Lilja.
debata

„Cieľom novej série hudobných podujatí EX: CLASS je priniesť špecifické hudobné projekty, ktoré dávajú priestor k premosteniu aktuálnych hudobných smerov v oblasti experimentálnej, alternatívnej a klasickej hudby. Pričom cez ne prechádza oblúk inšpirácie v elektronike. Osloviť zahraničných interpretov, ktorí na Slovensku ešte nevystupovali, a prepojiť ich v kontexte domácej tvorby. Veríme, že dobrá hudba môže zaplniť nielen kluby, ale aj miesta ako kostoly, galérie, industriálne priestory. Stretnú sa dvaja špičkoví violončelisti a jeden vynikajúci vibrafonista. Všetci s aktuálnymi projektmi,“ tvrdí organizátor koncertov Daniel Hevier ml.

Hlavným hosťom pilotného ročníka EX: CLASS series bude fínsky violončelista, skladateľ, producent a zakladateľ skupiny Apocalyptica – Max Lilja. Lilja s ňou ako zakladajúci člen nahral tri albumy – Plays Metallica by Four Cellos (1996), Inquisition Symphony (1998), Cult (2000). Po deviatich rokoch odišiel, aby sa mohol venovať svojej sólovej kariére. Tá zahŕňa experimentovanie s violončelovým zvukom. Sekundovať mu bude významný slovenský čelista Jozef Lupták. Vychádza z klasiky, ktorú študoval na VŠMU a v londýnskej Academy of Music, ale plynulo sa pohybuje aj v moderných štýloch. Základom je pre neho komunikatívnosť – v klasike, contemporary music aj v improvizovanej forme. Ako schopný organizátor založil a dodnes umelecky vedie festival komornej hudby Konvergencie.

Prekračovanie a lámanie štýlov je charakteristické aj pre Dalibora Kociána pôsobiaceho pod prezývkou Stroon. Interpretačný rukopis zanechal vo Veni Ensemble, Cluster Ensemble či v Puding pani Elvisovej. Kompozične má dve polohy: meditatívnu (ktorú využíva aj pri tvorbe reklám) a dynamickú (ktorú používa aj pri skladaní hudby do počítačových hier). Ako sólista sa venuje experimentálnej a elektronickej produkcii, pri ktorej skúma limity hry na vibrafón.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Lupták #Apocalyptica #Stroon #Max Lilja