Gentleman: K reggae ma dostal môj starší brat

Je charakteristický tým, že všade nosí šiltovku, klobúk či baretku a vždy vie publikum dostať do varu a poriadne roztancovať. To, čo od fanúšikov dostane, im vráti naspäť. Charizmatický a dobrosrdečný nemecký spevák Gentleman vystúpil tento rok na Uprising festivale na Zlatých pieskoch a poskytol aj rozhovor pre Pravdu.

20.11.2018 08:30
Gentleman Foto: ,
Nemecký reggae spevák Gentleman.
debata

K reggae ste sa dostali už ako malý chlapec, keď ste mali 11 rokov. Priviedli vás k nemu rodičia?

Nie, v tomto veku musíte rebelovať voči rodičom. Nemôžete počúvať rovnakú hudbu ako oni. Bol to môj straší brat, ktorý ma dostal k reggae. Mal krásnu zbierku roots reggae, Boba Marleyho, Petra Tosha a podobne. Toto bol môj prvý dotyk s reggae. Následne som objavil tiež jamajský dacehall. Bolo to pre mňa opäť niečo nové, skvelé. Veci sa zrazu začali hýbať, ponoril som sa do toho a nakoniec som sám v osemnástich rokoch navštívil Jamajku. Moje vnímanie hudby sa zrazu úplne zmenilo, pretože som zistil, že tá hudba je viac ako len zábava. Reggae má nesmierne spirituálny rozmer. Jamajku a jej kultúru som si tak hneď zamiloval.

Čo vás pri tvorbe najviac inšpiruje?

Inšpirácia u mňa pochádza z rôznych smerov. Pokojne ma môže inšpirovať napríklad príjemná konverzácia, dobrá kniha alebo film. Ale tiež nejaká žena. Rozhodne aj cestovanie, ktoré mám veľmi rád a patrí k môjmu životu. Je toho skutočne veľa.

Minulý rok ste vydali album The Selections, môžeme od vás čakať ešte niečo aj tento rok?

Mám v hlave stále nejaké nové nápady, no hudobný priemysel sa mení. Do popredia ide vydávanie singlov, než celých albumov, čiže pôjdem momentálne asi skôr touto cestou. V každom prípade nepretržite pracujem na nových veciach.

Preferujete koncertovanie na festivaloch alebo máte radšej kluby?

Je to asi to isté, akoby som si mal vybrať medzi studeným a teplým jedlom. Potrebujem oboje. Kluby sú samozrejme veľmi intenzívne, je tam komornejšia atmosféra a mám rád tú intimitu. Tú oldschoolovú vibráciu, ktorá z tej hudby ide a cítiť ju tam. Aj festivaly však majú svoje čaro a mám ich rád. Je ťažké si medzi tým vybrať, mám rád oboje.

Máte za sebou už pomerne bohatú kariéru a mnoho spoluprác s rôznymi umelcami. Je stále ešte niekto, s kým by ste radi niečo podnikli?

Určite áno. Sú to rozhodne Stevie Wonder a Tracy Chapman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #gentleman