Pravý underground v Kulturáku

Kapely bez speváka či speváčky? Skladby bez prvoplánových postupov a dlhšie ako päť minút?

21.11.2018 12:00
kapela Autism Foto:
Na minulom ročníku sa predstavila aj kapela Autism z Litvy.
debata

Pre niekoho nepredstaviteľné. Pre tých ostatných, čo hudbu vnímajú ako niečo viac ako len produkt na predaj, tu je stále ešte „malý veľký“ whoneedslyrics?! festival, ktorý sa uskutoční 23. a 24. novembra v bratislavskom klube Kulturák.

Komorný festival s nezameniteľnou atmosférou zameraný na alternatívnu gitarovú hudbu síce oslávi ešte len piaty ročník a viackrát zmenil svoje útočisko, ale stihli sa na ňom už vystriedať svetové mená post-rockovej scény ako This Will Destroy You, We Lost The Sea, 65daysofstatic, Tides From Nebula či Slováci The Ills. A hoci organizátor festivalu Michal Goňa spočiatku preferoval inštrumentálne post-rockové či post-metalové kapely, od čoho sa odrážal aj názov festivalu, nakoniec dal priestor aj „spievajúcim kapelám“ a obohatil festival aj inými žánrami.

Piaty ročník festivalu tak opäť prekvitá skvelou dramaturgiou snažiacou sa vydvihnúť mladé, ešte neznáme kapely, ale aj to najzaujímavejšie zo slovenskej a zahraničnej alternatívy. Tentoraz sa tak môžu diváci tešiť napríklad na experimentátorov Tobyho Drivera a Davida Kollára či post-hardcoreových Shallov. Minimalistickú, ambientnú elektroniku ponúkne Stroon a Whithe. Gitarové peklo zase Chorváti From Another Mother či srbskí rockeri Repetitor, známi svojimi extrémne energickými živými vystúpeniami búrajúcimi hranice medzi divákom a interpretom.

Na svoje si prídu aj milovníci gothic rocku. Postará sa o to kapela Adalabert, ktorá pred rokom predskakovala Placebu, a v neposlednom rade poteší aj klasický post-rock v podaní Képzelt Város alebo Personal Spaces. Fanúšikovia tvrdšej a temnejšej hudby si zase môžu do diára poznačiť kapely Besna či Maira, ktorá na festivale zahrala aj minulý rok. Pre tých, čo sa radi nechávajú unášať na vlnách novej, nespoznanej hudby a majú radi priateľskú atmosféru, je tento festival jasnou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kulturák